Lapacho anděl zdraví

Pomůže při nachlazení, bronchitidě i kožních problémech. Posílí imunitu, sníží hladinu cukru v krvi a bude se vám po něm snadněji usínat. Inkové o jeho síle věděli, Evropa ji začíná objevovat až nyní - v 21. století. Na starý kontinent se však dostal mnohem dříve. Věděli jsme o něm už za časů Vikingů. Jeho blahodárné účinky opěvovali nejen mniši ale i ruský car, který se díky čaje údajně dožil úctyhodných 130 let.
Lapacho však není jen další ze zaručených rad babky bylinkářky jak bojovat proti chorobám západního světa. Ne nadarmo se o červenohnědé kůře stromu mluví jako o nejléčivější rostlině na světě. Pomáhá odstranit z těla toxiny, má protiplísňové a anitibakteriálne účinky. Je známá svou schopností harmonizovat látkovou výměnu, což už léta oceňují zejména lidé po chemoterapii.

Vědci dokonce dokázali, že pití tohoto čaje ultmuje růst nádorů.

Užitek z čaje mají i cukrovkáři - lapacho totiž zabraňuje vstřebávání glukózy ve střevech. Na tento čaj byste však neměli zapomenout ani při dietách - redukuje hmotnost a tlumí pocit neustálého hladu.

Tělu dodává energii, železo a bohatou směs stopových prvků.

S lapacha můžete dokonce úspěšně bojovat i proti migrénám. Přestože stromů lapacho roste na celém světě několik, léčivé účinky má jen Tabebuia impetiginosa (Lapacho růžové). Tento strom roste pouze v hustých amazonských pralesích Brazílie, v horských oblastech Argentiny, Paraguaye a Bolívie dožívá se až neuvěřitelných 700 let. V Evropě by jste tento strom nevypěstovali - kromě tropického podnebí si "potrpí" i na čisté ovzduší bez ozonových děr. Přívlastek růžové dostal kvůli charakteristicky zabarveným trychtýřovitým květem a červené kůře stromu. Pokud si však chcete dopřát doušek tohoto zdravého moku, je třeba zvládnout jeho přípravu.

Kůra lapacha se na rozdíl od ostatních čajů, které pouze zaléváte vroucí vodou, musí nejprve pět minut povařit a dalších 15 až 20 minut nechat louhovat. Až takto se do vody dostanou všechny léčivé látky z kůry. Přitom 10 gramů kůry vystačí až na čtyři šálky čaje. Čaj byste měli pít vlažný, nebo studený. Nejlépe neochucený, pokud však hořké čaje nezvládáte, upřednostněte med před cukrem. Důležitý je i způsob "skladování" tohoto červeného moku. K jeho znehodnocení totiž dochází při dotyku s hliníkem či jinými kovy. Stejně by jste tento čaj neměli nechávat v plastových nádobách a lahvích. Pro zachování léčivých účinků upřednostněte keramické, skleněné či porcelánové nádoby. Pokud plánujete detoxikační kúru, během čtyř až šesti týdnů byste měli čaj pít 2-3krát denně.

Autor: Radka Krátká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus