Křehký a jemný fenykl

 

Fenykl je lahodný druh zeleniny, který dodává jídlům jemně kořeněnou chuť, ale zároveň je bohatým zdrojem výživných látek a vitamínů.

Původ
Pochází ze Středomoří, kde zvykne růst na kamenitých, suchých místech. Je to křehká zelenina bílé až lipové zelené barvy cibulového vzhledu. Má jemnou nasládlou chuť podobné anýzu. Dnes se pěstuje zejména ve Španělsku, na jihu Francie i Itálie, v Řecku i na severu afrického kontinentu. Nejoblíbenější je sladký fenykl.

Přínos pro zdraví
Tato nadzemní hlíza se jako lék používala již v období antiky, cenili si ji Egypťané i Římané. Ve střední Evropě její používání šířili zejména sestry řádu benediktíniek, které ho pěstovali v klášterních zahradách. Hlízy se podávají při nachlazení a trávicích problémech, ale zvykne se z nich získávat i olej, který zmírňuje koliku, žaludeční křeče a léčí kašel, usnadňuje vykašlávání. Fenyklový čaj znají asi všechny maminky batolat. Malé děti zvyknou často trpět bolestmi bříška a tento čaj dokáže zázraky. Uvolňuje zastavené větry, pomáhá při plynatosti a nadýmání a celkově zlepšuje trávení. Svými účinky navíc napodobuje ženský hormon estrogen, proto se doporučuje na konzumaci ženám v klimakteriu, kterým zmírňuje potíže spojené s tímto obdobím života. A pro vysoký obsah draslíku by si ho měli dopřát všichni, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem. Fenykl pomáhá i snižovat hladinu cholesterolu v krvi, protože přítomna vláknina na sebe váže tuky a odpadní látky a pomáhá je odvádět z těla. Pravidelná konzumace fenyklu je dobrou prevencí pro rakovinou. Tato zelenina však není vhodná pro lidi, kteří trpí častými průjmy.

Skladování
Fenykl je hlíza, vlastně shluk prokládaných základen dužnatých listů, která má kulatý nebo protáhlý tvar. Jeden zralý kus váží 250 g i více. Lepší jsou ty s hrubšími cibulemi. Při koupi třeba dbát na svěžest a zářivou zelenou barvu natě, hnědé jsou znakem dlouhého skladování. Chybou jsou také skvrny a hnědavé zbarvení na ploše odříznuté části. Starší hlízy ztrácejí chuťové vlastnosti, protože se v nich mohou vytvářet nahořklé látky. I čerstvý třeba co nejdříve zužitkovat. V chladničce vydrží dva dny, třeba ho však zabalit do vlhké utěrky.

Využití v kuchyni
Surový fenykl se často používá jako chuťově zajímavá ingredience do salátů. Po rozkrájení na plátky nebo kostky se má pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Saláty se zvyknou vylepšovat i čerstvou pokrájenou natí. Fenykl se také využívá při přípravě smetanové nebo citrónové omáčky. Může se zapékat se sýrem a šunkou, případně s těstovinami a přidávat k drůbežím a zejména rybím jídlům. Výborně se snoubí s chutí citrónu, česneku a muškátového oříšku. Fenykl je zajímavý i pro příznivce racionální výživy. Přesto že výborně zasytí, má nízkou kalorickou hodnotu.
 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus