Koření pro chuť a zdraví
Koření dnes hrají hlavní roli zejména při vaření. Jídlo díky nim lépe chutná, voní i vypadá.
- V minulosti se však často využívali i jako léky, protože dokáží tlumit v těle záněty, snížit vysoký tlak, bojovat proti žaludečním křečím, nadýmání či astmatu. Jsou zároveň zdravou náhradou cukru a soli, tak jen směle na ně.
- Koření zlepšují stav srdečně-cévního systému, kontrolují hladinu cukru v krvi a mají preventivní účinky před některými druhy rakoviny. Podle mnohých vědeckých výzkumů koření pomáhají i v boji proti nadváze, protože podporují trávení a urychlují proces spalování tuků. Třeba si už jen zvyknout namísto soli sáhnout raději po koření a bylinkách.
Konkrétně vám pomohou tuto úlohu zastoupit bazalka, oregano, kmín nebo rozmarýn.
Nejefektivněji spalovače tuků jsou rozhodně pepř, zázvor, chilli, kurkuma, koriandr a kmín.
Kmín
- Zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá při nadýmání, žaludečních křečích a kolikách. Rovněž pomáhá při poruchách metabolismu a chrání před vznikem cukrovky. Jako množství jiných druhů koření, i kmín pomáhá spalovat tuky. Hodí se do salátů, zejména řepnou, kapustového či ředkvičky, do zahuštěné omáčky, zejména krmné kapusty, a na dochucení hovězího a vepřového.
Majoránka
- Nať majoránky zahradní, nebo majoránky je díky SILICA charakteristická pronikavou vůní. Bojuje proti bolestem hlavy, astmatu a pomáhá hojit zanícené rány. Pozitivně ovlivňuje trávení, posiluje žaludek a podporuje tvorbu žaludečních šťáv i chuť k jídlu. Obsahuje i látky, které podporují činnost jater a žaludku. Hodí se zejména do omáček a polévek, hlavně fazolové, bramborové či gulášové.
Pažitka
- Obsahuje hodně vitamínu C, dále Áčko a vitamín B2. Z minerálních látek jsou v ní zastoupeny magnézium, kalium, železo, vápník a fosfor. Nejlepší je používat čerstvou pažitku. Masu, zeleninovým polévkám i salátem dodá jemné cibulové aroma.
Pepř
- Působí proti plynatosti a zácpě, upravuje a podporuje trávení a zlepšuje chuť k jídlu. Má dobrý účinek i na krevní oběh a působí močopudně. Nejlepšího účinku dosáhnete, když ho rozseká těsně před použitím.
Rozmarýn
- Z této byliny se už v dávných dobách připravovala "medicína", která ulevovala od různých bolestí, revmatu, dně a zánětů kloubů. Podporuje trávení a zmírňuje křeče a nadýmání. Díky jeho schopnosti čistit krev a podporovat vylučování moči zbavuje organismus toxických látek. Chrání mozek před volnými radikály, zlepšuje paměť a zmírňuje nervové napětí. Posiluje organismus, zlepšuje cirkulaci a působí proti nízkému tlaku.
Bobkový list
- V naší kuchyni hojně využívané bobkové listy podporují trávení, posilují chuť k jídlu a jsou účinné i v boji proti nachlazení, chřipce a bronchitidě. Pomáhají i při poruchách koncentrace. Kromě klasických listů dostat koupit i vavřínový masážní olej, který zmírňuje revmatické, svalové a kloubní bolesti, kterými můžete trpět, pokud si natáhnete sval nebo zvrtne nohu.
- Bobkový list je přírodním antiseptikem, proto pomáhá i při léčbě různých vyrážek. I když koření povzbuzují trávení a spalování tuků (a omezují jejich ukládání v těle), je jasné, že si na této jejich výhodě nemůžete vystavět dietu. Nefunguje to tak, že čím více budete kořenit, tím snadněji se budou od vás odlepovat kila. Na zdraví se vám odrazí i samotný fakt, že jimi postupně vytlačíte z jídelníčku sůl. Opatrní v koření by měli být lidé, které trápí žaludeční choroby. Zejména pálivé koření by je mohly podráždit.
Autor: Zuzana Smutná