Klíčky a jejich zdraví

Konzumace výhonků a klíčků nepatří jen do kategorie vegetariánských pochoutek. Na těchto zdrojích vitamínů si zvykli pochutnávat i Féničané a obyvatelé staré Číny. A živit se naklíčenými semeny zvykli i námořníci v minulých stoletích, aby se pro nedostatek jiných vitaminových zdrojů vyhnuli kurdějí, který mohl skončit i smrtí.

V době klíčení dochází v semínkách k zajímavým chemickým procesem. Škroby se přeměňují na cukry a v čerstvých výhoncích se soustřeďuje obrovský potenciál vzácných látek, ať už bílkovin, vitamínů, minerálů či enzymů, ale i balastních látek a vlákniny. Jejich konzumací si člověk posiluje obranyschopnost organismu a zlepšuje si metabolismus i trávení.

Pojďme na to

Na klíčení jsou vhodné luštěniny, obiloviny a různá semínka. Můžeme sáhnout po čočce, hrachu, fazolích, sóji, ječmeni, žitě, ovsu, pšenici nebo se rozhodnout pro sezam, dýňová semínka, semena brokolice, dýně či ředkvičky, případně zrna kukuřice. Semena nejprve namočíme ve vodě a necháme je rašit asi 12 hodin, pak je scedíme a řádně propláchneme. Takto je vlastně omyjeme a zároveň se vyplaví látky, která zabraňují klíčení. Slinutou vodu si však odložme, výborně se bude hodit na zalévání pokojových rostlin. Suché semena, která pohlcováním vody trochu změknou, pak umístíme do menších nádob a uložíme na tmavé místo s teplotou teplotu kolem 22 ° C, může to být i v blízkosti tepelného zdroje. Semena by měli mít vytvořeny vlhké podmínky, ale nesmí být již namočené ve vrstvě vody, mohla se v nich začít šířit plíseň. Proto je třeba uložit na nějaký sací materiál, ať už bavlněný hadřík nebo buničinu.

Obrňte se trpělivostí

Asi po třech dnech misku či nádobu s klíčícími semeny přendáme na světlejší místo, ne však tam, kde přímo dopadají sluneční paprsky. Klíčky se ukáží již do 4 dnů, na větší potřebujeme asi týden. Semena však můžeme nechat klíčit i v zavařovacích sklenicích, které zakryjeme plátnem nebo gázou. V tom případě je asi 3-krát denně třeba proplachovat, aby se v nich nerozmnožili škodlivé mikroorganismy. Hotové naklíčená semena třeba co nejdříve zkonzumovat nebo je uložit do chladničky v uzavřené plastové nádobě.

Na co se hodí

Takto získané, z hlediska zdraví cenné, naklíčená semena jsou křupavé a sladké a můžeme je jíst v syrovém stavu jako součást zeleninových salátů či pomazánek. Ale můžeme jimi  posypat polévku, brambory či rýži servírovanou na talíři nebo je rozmixovat v zeleninové šťávě. Naklíčené obiloviny jsou nejdříve vhodné do směsí müsli, do jogurtů, do obilných kaší a ovocných salátů.

Autor: Věra Malá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus