Když se nejí maso co nám chybí
Názory na konzumaci masa se ve značné míře rozcházejí. Zatímco někteří ho považují za základ každého jídelníčku, pro jiné lidi se stalo celkem bezvýznamnou potravinou. Pokud patříte právě do této skupiny, přečtěte si, o jaké živiny své tělo ochudíte.
Je zdravé být vegetariánem?
-
Potřebujete vlastně maso k životu? Ať už máte k jeho nekonzumáci jakékoliv důvody, měli byste vědět, čím jej nahradit. Jak tvrdí odborníci na výživu: " Pokud konzumujete jen těstoviny se sýrem, knedlíky s omáčkou či bílé rohlíky s pomazánkovým máslem, máte alarmující nedostatek živin. Rizikem vegetariánství není samotná absence masa či dalších produktů živočišného původu, ale nedostatek informací týkajících se souvislostí a fyziologie lidského těla. To vede k následkům, které již nelze vrátit. Patří mezi ně například oslabená imunita či osteoporóza.
Pokud jste si zakázali maso chovných zvířat, je možné dohnat absenci důležitých živin jinými zdroji bílkovin, typu ryby, vejce i mléčné výrobky. Pokud se však vyhýbáte jakýmkoliv živočišným bílkovinám, je velmi náročné sestavit vám kvalitní jídelníček, který tělu dodá všechny potřebné látky.
Náhradu bílkovin nezanedbávejteKdyž jste vegetariánem už nějaký ten pátek, jistě víte, jak má vaše strava z hlediska vyváženosti vypadat. No v případě, že nad vyloučením masa zatím jen uvažujete a nevíte, jakými surovinami jej nahradit, máme pro vás odpověď. Dopřejte si obiloviny, luštěniny, sójové produkty, kvalitní oleje lisované za studena, občas i oříšky a samozřejmě střídejte dostatek ovoce a zeleniny. " Pomozte si i doplňky výživy, především vitaminem B12. Zdrojem cenných vitamínů jsou také mořské řasy, z nichž se dá připravit například chutná polévka, " dodává výživu experti.
Na co si dávat pozorNejíte červené ani bílé maso? Pak se soustřeďte na vitamín A, D a B12. Vitamin A, který je bojovníkem proti rakovinotvorným látkám a napomáhá dobrému zraku, čerpejte například z mrkve, manga nebo špenátu. Vitamín D se přičinil o zdravé a pevné kosti. Abyste se vyhnuli nepříjemné osteoporóze, zvyšte příjem ryb a mléka. Pokud i tyto potraviny odporují vašim stravovacím návykům, vsaďte na banány, obilné klíčky a avokádo. Při obou zmíněných vitaminech buďte však opatrní. Jejich předávkování může být nebezpečné.
Vitamín B12 najdete v mořských řasách, no i v květáku a pšeničných klíčcích. Důležitý je pro tvorbu červených krvinek a správnou funkci nervového systému.Nejíst maso jen kvůli tomu, že je to trendy a nic víc si o tom nezjistí, je pro vaše tělo více hazardem, než zdraví prospěšnou záležitostí. O důkladném jídelníčku se raději poraďte s odborníkem. Podle americké dietoložka společnosti je správně rozvržena vegetariánská strava nutričně vyvážená a zdraví prospěšná. No musí být však skutečně důsledná.
Kdo patří mezi vegetariány?Vegani
- Nejedí žádnou potravu živočišného původu, takže ani mléčné výrobky, vejce, med
- Suroví vegani
- Jejich strava sestává pouze z čerstvé zeleniny, ovoce, ořechů a semínek
- Lakto-ovo vegetariáni
- Nejedí maso, ale mléčné výrobky a vejce ano
- Laktovegetariáni
- Nejedí maso ani vejce, ale mléko a mléčné výrobky si dají
- Ovovegetariáni
- Naopak, jedí vejce, ale žádné mléčné výrobky a maso do úst nevezmou
- Frutariáni
- Patří již opravdu mezi striktních vegetariánů. Mají povoleno jíst jedině plody, jejichž sběr nezničí rostlinu: ovoce, ořechy nebo semínka.
- Autor: Zuzana Smutná
- Vitariáni
- Jedí jen jídlo v syrovém stavu, protože jsou přesvědčeni, že jeho zpracování ve vysokých teplotách ničí důležité enzymy a vitamíny
- Flexitariáni
- Maso konzumují, ale jen v malém množství, a to drůbež a ryby
- Semivegetariáni
- Snědí drůbež, ryby i mořské plody, ale zakazují si červené maso
- Pescetariáni
- Jedí ryby, mléčné výrobky, vejce i med, no žádné maso a drůbež.
- Pollotariáni
- Dopřejí si drůbež, mléčné výrobky, vejce i med, ale striktně odmítají červené maso a ryby
- Autor: Zuzana Smutná