Kde všude hledat vitamín C

Proměnlivé počasí s teplotami, které připomínají spíše podzim či začínající jaro než zimu, je rájem pro různé bakterie a viry, které v chladivých měsících mráz zničí. Je jisté, že jejich cílem je najít si co nejvíce hostitelů a obětí. Chřipce či jiné infekci podlehnou všichni, jejichž organismus není dostatečně odolný. A to ví už malý školák, že bezpečným valem proti všem virům je pravidelný přísun vitamínu C. Kde všude ho můžeme hledat?

Mýlí se ten, kdo by v oddělení ovoce a zeleniny ukázal jen na citron. I když je slušným zdrojem, trojnásobně ho přeskočí exotické ovoce kvajávy (jihoamerický plod se nažloutlá slupkou ve tvaru hrušky nebo jablka). A ani náš černý rybíz za nimi nezaostává. Bohatým zdrojem vitamínu C jsou i angrešt, borůvky, grapefruity, jahody, ostružiny, šípky, maliny, pomeranče, mango, papáje, červený rybíz a tangerínky (druh čínské mandarinky), ale najdeme ho i v jablku, melounu a banánu.

K zeleninovým šampiónům, kteří v pohodě předběhnou citron, se řadí červená i zelená paprika, brokolice, růžičková i hlávková kapusta, a citron dobíhá kedluben, bílé či červené zelí, květák, brambory i dýně. Chybu neudělá ani ten, kdo si dopřeje misku kysaného zelí.

Poznámka:

Nedostatek vitamínu C neboli kyseliny askorbové způsobuje kurděje. Je to onemocnění, které se projevuje únavou, slabostí, chudokrevností a krvácením z dásní či kůže. V minulosti postih zejména námořníků, kteří se plavili dlouho po moři a chyběly jim důležité látky. V 18. století už velitelé preventivně brali na loď zásoby citrusových plodů, které musely námořníci povinně konzumovat.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus