Jaké potraviny jíst při onemocnění žlučníku
Charakter problému
Zánět stěn žlučníku může vyvolat infekce z krve. Pak se může zhoršit funkčnost tohoto orgánu nebo vznikne chronický zánět žlučníku. Důsledkem může být i vytváření žlučníkových kamenů spojené s bolestivou kolikou. Při záchvatech vyzařuje prudká bolest od zad až po lopatku. Často se to stává právě po konzumaci nevhodné potraviny nebo nevhodně upraveného jídla.
Co si dopřát a co z jídelníčku vyškrtnout
Člověk s tímto problémem nesmí konzumovat potraviny, které žlučník dráždí. V první řadě jsou to tuky, které poškozený orgán není schopen zpracovat. Podle toho třeba přizpůsobit charakter vaření. Zeleninu dusíme bez tuku, polévku zahustíme moukou opraženou nasucho, maso vaříme a dusíme nebo ho na teflonové pánvi smažíme bez tuku. Jako přílohy jsou vhodnější brambory, rýže, těstoviny, krupicové noky, ale ne kynuté knedlíky či jiné pokrmy, jejichž základem je kvásek z droždí. Pro snižování tuku v jídelníčku třeba vyloučit i všechny mastné masa, tučné mléčné výrobky, zákusky a čokoládu. Tabu by měly být i žloutky, nakládaná zelenina i všechny druhy čerstvé, které nadýmají (luštěniny, zelí, kapusta, ředkvička, cibule, česnek, pórek, paprika), ovoce s malými dráždivými zrníčky (jahody, angrešt, hrozny, rybíz), ale i ořechy, mák, kakao, zrnková káva a alkohol. Dovolené jsou však šípkový a ovocné čaje, granulovaná káva a kakao s mlékem, ovocné šťávy a minerální vody, mléko a nízkotučné mléčné výrobky, bílky z vajec, bílé starší pečivo a lehké moučníky
Autor: Zuzana Smutná