Jak léčit bolavý žaludek

Charakter problému
Poškození sliznice žaludku i díky nesprávnému stravování může vyvolat tvorbu žaludečních vředů. Tento bolestivý stav, někdy spojený s krvácením, není banálním zdravotním problémem, proto vyžaduje celkově kvalitní životosprávu. Pacient se i pro přeléčení   musí vyhýbat stresu, poctivě střídat pracovní hodiny dne s odpočinkem, dostatečně spát a také se otužovat. Důležitou kapitolou v jeho stylu života je pravidelnost ve stravování. Nesmí zůstat delší dobu hladový a konzumovat jídlo by měl 5krát denně. I před spánkem je v jeho případě dobré vypít sklenici mléka nebo minerální vody, aby v prázdném žaludku nepůsobila tak škodlivě žaludeční kyselina. V žádném případě by neměl kouřit a už vůbec ne nalačno, protože tento zlozvyk způsobuje až křečovité pohyby žaludku, obzvlášť prázdného. V jeho případě se tak šance tvorby nových vředů na porušené sliznici ještě zvyšuje.
Co si dopřát a co z jídelníčku vyškrtnout
Nedoporučuje se pít horké nebo naopak ledové nápoje, které sliznici zbytečně dráždí. I jídla by měly mít přiměřenou teplotu. Pečené a smažená jídla by součástí jídelníčku neměly být, ale výhradně jen ty připravené vařením a protože dušením. I když jde o šetřící dietu, musí být vyvážená a pacient by měl z ní získat všechny potřebné živiny. Jde jen o to, zvolit ten správný druh potravin.

Dostatečný přísun bílkovin, jako je mléko, kyselá smetana, jogurty, tvaroh a nearomatizované sýry, snižuje kyselost žaludku. Dovolené jsou i zahuštěné omáčky (ale zahuštěné jen nasucho opraženou moukou), těstoviny, rýže, brambory, moučné přílohy jako knedlík a halušky nebo i suchary a piškoty, nevhodné jsou však tukové a kynuté moučníky a čerstvý chléb i pečivo. Z masa a masných třeba preferovat telecí, kuře, ryby, dietní párky i salám a suchou šunku, v žádném případě ne uzeniny a tučné, nakládané, konzervované či smažené maso. Ovoce třeba jíst jen vyzrálé a zbavená slupek a zrníček, z druhů je dobré sahat spíše po jablkách, ryngle, broskvích, třešních, meruňkách, pomerančích a banánech. Ze zeleniny se doporučuje konzumace hlávkového nebo ledového salátu, no červenou řepu, mrkev, špenát, celer, kedlubny, dýni, květák a zelené fazolky zda hrášek třeba trochu předvařit. Opačně hůře stravitelné jsou různé celozrnné výrobky, luštěniny i syrová zelenina, vše potraviny s vysokým obsahem celulózy, které působí velmi dráždivě. Stejně koření, alkohol a černá káva mohou způsobit zhoršení stavu a bolesti. Důležitý je však přísun vitamínu C, který urychluje hojení vředu.

Opatrnost po operaci žaludku
Po operaci žaludku třeba tento orgán zvykat na normální stravu jen postupně, v prvním pololetí až roku je však podstatné dodržovat dietu. Strava má být rozdělena do více dávek, množství tekutin je omezené. Dokonce i mezi polévkou a hlavním jídlem na obědě si třeba udělat pauzu. Každý pacient po operaci žaludku by měl testovat snášenlivost jídel. Třeba nejprve ochutnat malé množství a když se vyskytne tlak v žaludku nebo jiné potíže, toto jídlo třeba vyloučit. Někdo má problémy po mléku, jiný po konzumaci zahuštěné omáčky nebo krupicové kaše. Dovoleno je mléko s čajem nebo kávou, sýry, jogurt, tvaroh, libové maso a dietní uzeniny, vejce, z tuků rostlinné oleje a máslo, obiloviny, těstoviny, starší pečivo, no ne mastné, sladké, lístkové a kynuté, měkčí druhy ovoce zbavené slupky a pecek, zelenina s výjimkou druhou bohatých na celulózu, z luštěnin jen mladá fazolky a hrách, případně vařená a přetření čočka, z nápojů trochu kávy, piva a ředěného vína a nedráždivé koření.

Jiné poruchy funkce žaludku
Někdo často pociťuje bolesti a tlak v žaludku, trápí ho pálení žáhy, říhání, zvracení kyselého obsahu, nucení na zvracení nebo nechuť k jídlu. Citlivý, dráždivý žaludek, u kterého se v důsledku poruch zhoršila i funkce tvorby kyselin, si kromě pravidelné životosprávy vyžaduje šetřící dietu a konzumaci lehce stravitelné potravy. Třeba proto vyloučit druhy, které nafukují, a také snížit používání tuků, dovolené jsou jen rostlinné oleje a máslo. Vhodné jsou hubenější masa, ryby, šunka i vnitřnosti, vejce, mléko, mléčné výrobky kromě šlehačky, sýry s výjimkou plísňových, ovoce jen bez slupky, vítané je kompotované, zelenina hlavně předvařená, těstoviny, kroupy, lehké moučná jídla, kakao a káva jen v malém množství a neagresivní druhy koření jako kmín, majoránka, petrželová nať, pažitka.

Zapomenout třeba na mastné ryby i tučná masa, slaninu, škvarky, krémové zákusky, celozrnné výrobky, sladké moučná jídla, slazené nápoje, moučníky z kynutého nebo máslového těsta, okurky, kapusta, zelí, luštěniny, houby, mák, ořechy, alkohol a černé koření, bobkový list, tymián, polévkové koření, zázvor i červenou mletou papriku.

Důležité je také před spánkem zredukovat množství přijaté potravy a nikdy nejíst hltavě a rychle, ale pomalu každé sousto precizní rozžvýkat.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus