Elixír Rooibos
Má povzbudivé účinky, ale na rozdíl od kávy neobsahuje kofein a nesnižuje hladinu vápníku v těle.
Právě naopak. Obsahuje nejen vápník, ale i železo, draslík, sodík, mangan, zinek, měď, hořčík a dokonce i fluor, takže prospěje i vašemu chrupu. Ve srovnání s čajem zase obsahuje mnohem méně taninu, proto nedělá problémy ani vstřebávání železa. Nemá žádné nežádoucí účinky a jediné, co by vám na něm mohlo překážet, je jeho výrazná chuť. Ale i v tomto případě existuje řešení.
Rooibos (červený keř) pochází z Jižní Afriky. Pohoří Cederberg s pověstí bohaté zásobárny rostlin s léčivými účinky přitahovalo mnoha evropských botaniků již od 17. století. První známá zmínka o nápoji, který by mohl být čajem rooibos, pochází z toku 1772 od švédského botanika Carla Thunberga. Aspalatus Linear, což je latinský název rostliny, má zelenou barvu a do červena se zbarvuje až po procesu frementácie. V roce 1904 objevil rooibos i jistý Benjamin Ginsberg.
Po experimentech s léčivými účinky přesvědčil místního lékaře dr. Le Fras Nortier, aby zkusil rostlinu pěstovat. Nortier se to opravdu povedlo, přestože to nebylo nic jednoduchého. Jeho úspěch však podnítil Ginsberg k tomu, aby na pěstování červeného keře namluvil i místních farmářů. Popularita rostliny postupně rostla a během druhé světové války se rooibos dokonce stal náhradou za ceylonského čaj.
Po několikaletém poválečném útlumu zájem o červený nápoj opět vzrostl a dnes ho pro jeho všestranné léčivé účinky pijí na celém světě. Díky jeho obsahu vitamínu C a zmíněných stopových prvků pomáhá při srdečně-cévních onemocněních, vysokém krevním tlaku, zvýšené hladině cukru, při žaludečních potížích, ekzémech, alergických reakcích, neurózách, depresích, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti či bolestech hlavy. Zlepšuje trávení, prospívá pleti, zmírňuje křeče, posiluje imunitní systém. Samostatnou kapitolou je jeho vysoký obsah flavonoidů, které v organismu jako antioxidanty úspěšně působí proti volným radikálům, a mají tedy protirakovinné účinky. Podávat ho můžete i dětem tak jako Afričané: proti nepříjemné dětské kolice či nespavosti.
V Africe pijí rooibos s mlékem a cukrem. Na ochucení však můžete použít i med, citron, nebo nic - i bez dochucení má totiž nasládlou chuť. Můžete jej kombinovat s jinými bylinkami a v některých kavárnách v Jižní Africe ho už dokonce připravují jako jako kávu: koncentrovaný rooibos si tam můžete vychutnat jako červené espresso, latte nebo cappuccino. Pokud by vám jeho výrazná chuť dělala problémy, můžete ji zjemnit. Stačí polévkovou lžíci rooibosu nasypat do půl litru vody, nechat sevřít, scedit a pít. Říká se, že díky absenci kofeinu můžete vypít rooibosu, kolik chcete. Ale není to zcela pravda. Pokud to přeženete (dopřejete si více než 6 šálků denně), mohou se dostavit bolesti břicha. Takže i v tomto případě platí: všeho s mírou.
Autor:Radka Krátká