Dlouhý život v olivovém oleji

Kvalitní olivový olej - olej z prvního lisování, takzvaný panenský - je jedním ze zdrojů dobrého zdraví a dlouhého života ...

V antickém Řecku byl olivový olej považován za symbol blahobytu. Na Olympijských hrách dostal například vítězný běžec jako hlavní cenu 2,5 tuny nejkvalitnějšího olivového oleje. Olej měl totiž široké využití - kromě kuchyně se použilo při péči o tělo, pleť a vlasy (přičemž se míchal s aromatickými bylinkami, květy a kořením).
Jelikož Řecko, Itálie a další oblasti Středomoří jsou známé nízkým počtem srdečně-cévních onemocnění, dostal se životní styl středomořských Evropanů do pozornosti odborníků. Ti zjistili, že na odolnosti vůči cévním a srdečním onemocněním se ve velké míře podílí "středomořská strava" - kterou tvoří obiloviny, ovoce, zelenina a olivový olej! Podrobným zkoumáním se zjistilo, že olivový olej pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, omezuje rozvoj aterosklerózy , má pozitivní účinek při léčbě peptických vředů a zažívacích poruch, jeho antioxidační složky chrání mozek udržujíc ho v dobré kondici i ve starším věku, pozitivně ovlivňuje vývoj dětských kostí a díky vitamínu E provitaminu A se podílí na ochraně pokožky před škodlivými slunečními paprsky.

Co se týče chuti olivového oleje, může být různá a ovlivňuje ni množství faktorů: podnebí, půda, počasí, metody sběru a, samozřejmě, druh oliv. Rozdíly v charakteru finálního výrobku jsou proto - tak jako při víně - nepřehlédnutelné. Při degustaci můžeme v olivovém oleji cítit vůni posečené trávy, sena, ovoce, zeleného jablka, citronu nebo chuť mandlí, koření a podobně. I barva olivového oleje nabízí několik možností - od nevýrazné světlé přes zlatavou až po tmavozelenou. Barva však není indikací kvality: zelenější olej má jen silnější aroma a plnější chuť ("plná zelená barva" lze dosáhnout například i přidáním několika lístků olivovníku při lisování oliv - barva oleje se tím stává výraznější a chuť se mění na jemně hořkou).

Z olivových olejů je nejkvalitnější Extra Virgin - tzv.. panenský olej. Je výsledkem prvního lisování za studena, chemicky se neupravuje a jeho acidita (kyselost - znak jakosti) se pohybuje pod úrovní jednoho procenta (hodnotové rozpětí je 0,5% - 3%). Ve srovnání s cenami jiných olejů je však olivový olej poměrně drahý. Způsobuje to (mimo jiné) fakt, že olivovníky vyžadují v průměru 6-8 let nepřetržité péče, dokud zárodkům první olivy.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus