Cukr nám škodí

Život bez sladkého by si jen málokdo z nás dokázal představit. Cukr, který je naším hlavním zdrojem energie, se nenachází jen v hříšné dobré čokoládě, ale i v alternativním ovoci a ovocných šťávách. Proto jsme zjišťovali, který typ cukru nás ovlivňuje dobře a který nám naopak škodí.

Bílý cukr, který pochází řepy

Klasický bílý cukr, který přidáváme do různých potravin je vyráběn z řepy, a to rafinací. Znamená to, že složky, které naše tělo potřebuje při trávení (hořčík, vápník, chrom, zinek a další významné živiny) jsou při tomto procesu znehodnocené a ve výsledné fázi zůstává jen sacharóza. Tyto nezbytné minerály si dokáže naše tělo vzít z rezerv, které máme.
Riskujeme tak oslabení imunitního systému, v důsledku čehož jsme více unavení a bez energie, malátní, přecitlivělí a můžeme trpět neurózou. Bílý cukr zpomaluje trávení a nemá příznivé účinky ani na náš chrup. Zvýšená hladina cukru vede i k obezitě, která je spojena s problémy srdce, cév, či kloubů.
Čim ho můžeme nahradit?

Je všeobecně známo, že cukry, které ze sebe nevydáme ven se promění na tuky a usadí se na místech, na kterých si to nejméně přejeme a s nimiž bojujeme. To je motivace, proč si třeba vybírat potraviny s obsahem cukru, který snadno přijmeme a rychle spálíme.
Velmi zdravým palivem jsou některé druhy ovoce, především sušeného kterým nic nezkazíte. Sušené datle, rozinky, meruňky nebo banány jsou lehké, chutné, dodají vám energii a rychle je spálíte.

Přirozeným, no trvalejším zdrojem energie a cukrů jsou (málo oblíbené) luštěniny, brambory, ale i jablka a ovesné vločky, které zejména ráno dokáží člověka nabudit a dodat mu vitalitu. Cukr, který tyto suroviny obsahují si tělo sice ponechá v sobě déle, ale čerpá z nich postupně. Jsou nezbytnou složkou hlavně lidi, kteří jsou aktivní a věnují se sportu.
Pravdou však zůstává, že naše tělo si prostě cukr řekne. Sladké pokušení bychom neměli jíst během hlavního jídla, protože je známo, že cukr potlačuje chuť na jídlo. Avšak jen krátkodobě, později vyvolá opětovnou touhu po něčem sladkém. Normální jídlo se tak snaží vyhnat z našeho jídelníčku. 

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus