Co víme o medu

Med, stejně jako všechny včelí produkty, vzniká díky skvěle organizované spolupráci včelího společenství.

Samotný vznik medu je komplikovaným procesem. Nejdříve včely dělnice seberou květový nektar či medovice (medovice = sladká šťáva, kterou vylučují listy některých rostlin nebo rostlinné mšice) a předají ho ulovit včelám. Sebraný produkt se nazývá sladina a slouží jako potrava včel v úlu. Během potravinového řetězce je sladina včelami několikrát kontrolovaná a znovu předána dál. V tomto období v ní proběhnou důležité chemicko - fyzikální procesy, díky kterým se ze sladiny pomalu začne stávat med. Sladina je obohacena o látky pocházející z včel, zároveň se v ní štěpí cukry a odpařuje se voda, čímž dochází k jejímu houstnutí. Díky tomuto procesu je med také konzervován na neomezeně dlouhou dobu. Jakmile je med správně zahuštěný, plní jím včely buňky plástů až po okraj. Každou z buněk pak zavíčkujeme ochrannými voskovými víčky. Takto med dále zraje až do období medování.

Jaké druhy medu existují?

V závislosti na původu sladiny, která byla použita, rozlišujeme med květový (nektarový) a medovicový, někdy označovaný jako lesní.

Květové medy lze dále dělit podle květů, z kterých nektar sloužil k výrobě medu. Rozeznáváme tak například akátový med jemně zelenkavé barvy nebo řepkový či lipový med v odstínech žluté. Všechny květové medy jsou lehce stravitelné a mají vysoký obsah glukózy.
Lesní med je na rozdíl od květového tmavohnědý až červenohnědý. Liší se i zralejší vůní a ostřejší chutí. Lesní med se získává hlavně z medoviny (sladké šťávy vzniklé z hmyzem přefiltrované mízy rostlin) a má vysoký obsah minerálních látek.

Několik zajímavostí nebo k čemu všemu se používá med

Med má díky svým unikátním vlastnostem velmi široké uplatnění. Má léčivé účinky a pomáhá při různých zdravotních problémech. Díky svým vlastnostem pozitivně působí na zažívání, pomáhá při onemocnění ledvin a blahodárně působí i na kosti.

Med se používá také v kosmetickém průmyslu. Díky hojivým účinkem medu na pokožku se používá jako složka hydratačních a výživných krémů či šamponů. Stejně může být aplikován přímo na pokožku, urychluje hojení ran a minimalizuje tvorbu jizev a puchýřů.

Med také obsahuje řadu látek, které brání vzniku zubního kazu. Na rozdíl od sladkostí z řepného cukru, tak nepřispívá ke kažení zubů.

Nejběžnější je samozřejmě použití medu v kuchyni. Med je častou ingrediencí při přípravě moučníků, salátů a hlavních jídel. Většina z nás si ho asi nejvíce spojuje se snídaní. Z medu ale lze připravit i řadu dalších pokrmů, jako například chutný  medovník, či medové lívance. Do medu se nakládá i maso, nebo se z něj připravují zálivky.

Věděli jste, že ...

  • včely dělnice přenášejí najednou 40 mg nektaru či medovice? Letí tak s nákladem, který představuje až 40% jejich hmotnosti.
  • za jeden den je včelstvo schopno donést více než 5 kg nektaru nebo medovice?
  • včelstvo spotřebuje ročně asi 30 kg medu?
  • včelstvo dokáže shromažďovat nektar a pyl z okruhu většího než 5 km?
  • včely spolu komunikují a vyměňují si informace pomocí tanců?

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus