Co pít pro zdraví

Voda je základ zdraví. Vypít několik litrů denně je dnes pro ty, kteří chtějí zdravě žít, zcela běžné. No na výběr máte kopec nápojů, kterými můžete svůj pitný režim oživit a dodat tělu i duši plnohodnotnější "potravi", jak je schopna dodat voda. Vyzkoušejte některé z následujících tipů ...

Kefír

Tento původem kavkazský nápoj vzniká zkvašením mléka a má opravdu blahodárné účinky na lidský organismus. Zvyšuje jeho obranyschopnost a odolnost vůči nemocem, reguluje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu. V případě, že jste alergičtí na mléko, je právě kefír jeho vhodná náhrada. Zlepšuje trávení, obnovuje rovnováhu střevní flóry i žaludečních kyselin a pomáhá léčit žaludeční vředy. Hojí různé ekzémy a kožní problémy. Bojuje proti alergiím a bolestem hlavy, zlepšuje onemocnění plic. Zpomaluje proces stárnutí, zlepšuje kvalitu pleti i vlasů a v neposlední řadě dodává energii.

Je tu však malý háček. Tyto zázraky vám nevykouzlí žadný kefír z běžných obchodů, ale ten, který si vykvasíte z pravé kultury doma. Pokud však čtete tento článek, pravděpodobně se staráte o své zdraví a pořízení kefírové násady, ze které si pak doma naděláte kefíru, kolik budete potřebovat, by neměl být problém. Na internetu je informací, zkušeností a rád fanoušky kefíru dost.

Zázvorový čaj

Zázvor v dnešní době objevuje stále více lidí, ale stále je mnoho takových, kteří ho znají jen jako pálivé sušené ovoce, nebo něco narůžovělé zabalené v sushi. Zázvor je však takový malý zázrak a snadno ho seženete v jakýchkoli větších potravinách. Konzumuje se čerstvý, sušený či kandovaný, ale nás zajímá jako čaj. Je několik způsobů, jak si ho připravit, ale základ je stejný. Oloupejte kousek zázvoru, pak ho nastrouhejte do čajníku a zalijte převařenou vodou. Můžete do něj přidat celou skořici nebo hřebíček, osladit ho medem, přidat citron. Přesné množství zázvoru a čas louhování závisí pouze na vás, někdo to rád pikantnější, jiný slabší. Pro začátek zkuste dvě čajové lžičky nastrouhaného zázvoru na litr vody.

Pokud necháte takový čaj vychladnout, máte chutnou limonádu. Takový nápoj působí antibakteriálně a protizánětlivě, pomáhá trávení, snižuje cestovní nevolnosti. Funguje jako dobrá prevence proti chřipce a nachlazení a v případě, že už nemocní jste, pomáhá proti nim bojovat, stejně i proti zánětům a kašli. Snižuje krevní tlak a cholesterol, posiluje imunitu, snižuje nevolnost po chemoterapii či těhotenskou nevolnost.

Šťáva z červené řepy

Červená řepa je všeobecně považována za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, proto šťáva z ní je hotový elixír zdraví a mládí. Řepa obsahuje mnoho pektinu, takže podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek. Je známá svými protinádorovými účinky a šťávu z řepy doporučují léčitelé pít jako prevenci proti rakovině nebo jako rekonvalescenci po její léčbě. Stejně je šťáva velký pomocník při detoxikaci jater, pomáhá při zácpě a střevních problémech a díky vysokému obsahu železa je užitečná pro tvorbu krve.

Za zmínku stojí i její omlazující účinky, kterým vděčí mimo jiné křemíku. Ten je důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn. Dodává pružnost pokožce a lesk vlasům a nehtům. Kromě sodíku a hořčíku se v řepě nachází i vysoký obsah draslíku, který pomáhá dobře odvodňovat organismus a zbavuje ho toxických látek. Vyzkoušejte desetidenní léčebnou kúru, kdy si budete usrkávat 50 - 100 ml šťávy denně.

Autor: Růžene Šípková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus