Co nejíst, když trpíme zimnicí

V tomto mrazivém počasí se nám zužují cévy v rukou i nohou a následně i orgány. Naše tělo potřebuje mít ideální teplotu 37 ° C, aby nám v pořádku pracovala játra, mozek i srdce. Možná zůstanete překvapeni, ale právě strava vám může pomoci, abyste se cítili fit. Kterým potravinám se proto v tomto období vyhněte?

Fast food

  • Rychle připravené polotovary nejsou obecně prospěšné pro naše tělo i zdraví, ale každý z nás občas zhřeší i v tomto směru. V zimě se jim zkuste vyhýbat, vaše tělo potřebuje sytou domácí stravu, která je vařená, pečená, dušená a připravuje se tím pádem déle. Nejenže zasytí, ale vašemu tělu dodá teplo a tuky.

Mléčné výrobky

  • Mléčné výrobky mají v zimě chladivý účinek. Především jde o jogurty, tvaroh a studené sýry. Nemusíte se jich hned vzdávat, stačí, pokud je zkombinujete s jinou složkou. Jogurt například se skořicí a tvaroch s kakaem. Pokud patříte k milovníkům sýrů, zkuste si tento požitek zpříjemnit a doplňte je něčím ostrým nebo štiplavým. Tyto doplňující suroviny vám pomohou naběhnout krevní oběh.

Citrusy

  • Vůně citrusových plodů neodmyslitelně patří k zimnímu období (avšak více k vánoční atmosféře). Pravdou však je, že tento druh ovoce, jak jistě víme, pochází z tropických zemí. Pomeranče, mandarinky, ale i banány ochlazují organismus, a proto nám po jejich konzumaci může být ještě větší zima, či úzkostlivě. Organismus některých lidí je ani nepřijme a tato reakce se odrazí v podobě alergie.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus