Co jíst na posílení játer
Za vším hledej játra. Ani byste nevěřili, za čím vším může stát jejich slabé fungování. Většinou se zdravotní problémy projeví až po nějakém čase, když již trpíme delší dobu. A tím nemáme na mysli jen cirhózu jater, na kterou si každý vzpomene jako na první.
Játra toho chytnou hodně. Z více než 500 různých činností, které v těle provádí, je minimálně 22 pro náš život naprosto nezbytných. Zbavuje krev od škodlivin, ať už tam počítáme nikotin, léčiva, alkohol a jiné jedy.
Vytváří hormony a enzymy, důležité bílkoviny, skladuje glykogen, čili živočišný cukr a přeměňuje nadbytečné aminokyseliny na močovinu, kterou vyloučí ledviny. Vytváří i žluč, která při metabolismu rozkládá tuky. Dokáže se sice zregenerovat po poškození či nemoci, ale neznamená to, že je nezničitelná. Nebudeme vás strašit takovými chorobami jako jsou záněty jater, její ztučnění, zhoubné a nezhoubné nádory či dědičně podmíněné choroby. Tímto článkem vám chceme poradit, co jíst, abyste si oslabené játra dali dohromady.
Vaše problémy s pletí, zhoršený zrak či žlučové kameny mohou být také dílem jejího oslabení.
Játra si ničíme různě. Oslabit je můžeme léky, potravinovými plísněmi či sněděním jedovatých hub, ale pokud jde o náš každodenní jídelníček, nejvíce jí škodíme alkoholem, tučnou stravou a přílišným množstvím cukru. Je však velmi obecné, říci: nejezte mastné věci, vyhýbejte se cholesterolu, zahoďte cigarety a na větrníky se ani nepodívejte. Zde je proto několik tipů, jak játra postavit na nohy.
Určitě zařaďte do jídelníčku jablka, křen, česnek a mrkev . To jsou pro její uzdravení perfektní pomocníci
Nezapomeňte mrkev pokapat olivovým olejem, protože vitamin A je rozpustný pouze v tucích. A pro zajímavost, více se ho uvolní při strouhání nebo při tepelném zpracování mrkve, než jen při jejím kousáním v syrovém stavě.
Tak jistě citrusové plody pomáhají léčit játra, protože obsahují vitamín C, který je silný antioxidant.
Březová šťáva zas podporuje tvorbu žluče, nastartuje ji k vyššímu výkonu a tak odbourá její nánosy. Její průtok zvýšíte i pitím šťávy z řepy, mrkve nebo citronu. A pro jistotu ještě jednou - do mrkvové šťávy nezapomeňte kapnout trošku oleje.
Existuje i plno čajů na pročištění jater , které se skládají z různých bylin. Z nich velmi mocný v tomto směru je Ostropestřec mariánský , jinak i bodlák. Jeho plody - semena dostanete v každé lékárně. Chvíli je povaříte a odvar vypijete. Ten mimo jiné chrání játra před chemickými jedy a snižuje oxidaci tuků. Čaj z svízele a kopřivy je také výborný pomocník. Vždy si však přečtěte, jak dlouho můžete který čaj, odvar a tinkturu pít a tuto dobu nepřekračujte. Nezapomínejte přitom pít hodně vody. Toxiny, které vám tyto odvary a čaje vyplavují, se musí nějak dostat z těla ven a ne usazovat se kádě-tudy. Dalšími radami vás už asi příliš nepřekvapí. Ať už chcete pomoci játrům nabrat nové síly, nebo je preventivně chránit, řiďte se následujícími radami.
Denně vypijte alespoň 2-3 litry tekutin. Rozumějte pod tím minerálky, neslazené ovocné a zeleninové šťávy a čaje, nikoliv kávu, alkohol a slazené nápoje. Upravte si jídelníček. Hlavním principem je vynechání tuků, i živočišných bílkovin. Ty zatěžují játra, proto byste měli omezit nejen konzumaci masa, ale i solených aromatických sýrů. Všeobecně upřednostňujte nízkotučné mléčné výrobky před tučným, čerstvé ovoce před kompoty, vařené a dušené jídla před smaženými, celozrnný chléb před bílým, nesolte, raději používejte bylinky . Pečujte o své játra, protože si to velmi dobře pamatuje.
Autor: Zuzana Smutná