Co jíst abysme měli zdravou barvu

Zima je obdobím, které neovlivňuje zrovna nejpříznivější na naši pokožku. Ta nejenže je suchá, ale nemá ani pořádnou barvu, v důsledku čehož vypadáme bez života. Jet k moři nebo do solária jsou také varianty, ale my vám prozradí levnější a přirozenější formu, jak být "opálená".

Každá z nás chce vypadat, co nejlépe a v chladných měsících to platí dvojnásob. Cesta ke krásné a zdravé pokožce je přitom jednoduchá. Stačí jen zbystřit svou pozornost na potraviny, kolem kterých v hypermarketech denně procházíme. Jde hlavně o ovoce a zeleninu červené, žluté, oranžové a tmavě zelené barvy. Nejideálnější je kombinovat několik surovin, které se vzájemně doplňují.

Červené ovoce a zelenina

Červené suroviny mají v sobě látku zvanou lykopen, která neobsahuje kyslík. Ta se nachází především v červené paprice, v červeném grapefruitu, v melounu a jahodách, které ale v zimě dostat těžší. Ve velké míře ho mají i rajčata, přičemž tato látka je snadněji stravitelná, pokud jsou rajčata upraveny na pastu, omáčku, džus nebo koktejl.

Oranžové ovoce a zelenina

Jsou bohaté na alfa, beta a gama-karoten. Alfa karoten najdete v červené a žluté paprice, v mrkvi, v brokolici, dýni nebo avokádu. Pokud máte raději sladké v podobě ovoce, soustřeďte se v tomto období na banány, pomeranče, grapefruity nebo brusinky.
Některé z uvedených jako mrkev, paprika a brokolice obsahují i ​​známý beta-karoten. Možná jste doposud nevěděli, že ten obsahují i ​​citrusy, mango, nektarinky, fíky nebo broskve.

Žluté ovoce a zelenina

Žluté plody mají v sobě molekuly kyslíku, tzv.. lutein, který klidně najdete v mangu, pomerančích, broskvích, zda žlutém melounu, který se v zimním období dá také koupit Žluté plody mají v sobě molekuly kyslíku, tzv.. lutein, který klidně najdete v mangu, pomerančích, broskvích, zda žlutém melounu, který se v zimním období dá také koupit.

Tmavě zelené ovoce a zelenina

Obsahují chlorofyl, beta-karoten, lutein a vápník. Zdrojem je například brokolice, rukola, zelené zelí, chřest, růžičková kapusta, avokádo, zelená paprika, jakékoliv listové saláty, špenát az ovoce je to limetka nebo zelené jablka.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus