Chilli papričky v květináči

Možná jste teprve nedávno objevily ostré chutě mexické kuchyně, ke které neodmyslitelně patří chilli papričky. Pokud vám pálivá chuť této zeleniny skutečně imponuje a přidáváte ji ochotně do polévky, masa, salátu i pomazánky, prostě téměř do každého jídla, můžete si malé pálivé papriky vypěstovat i doma.

Chilli papričky jsou teplomilné rostliny a potřebují proto speciální substrát, který je třeba hledat v zahradnictvích. Není třeba sázet hotové předpěstované sazenice, úspěch zaručuje i volba semen. První fáze pěstování je trochu komplikovaná. Semena uložíme do substrátu v květináči, který musí být ponořen v nízké misce s vodou. Nahoře ho musíme přikrýt navlhčenými novinami, které nenecháme vyschnout, a průběžně je kropíme. O 10  až 15 dní semena vyklíčí. Tehdy papír odstraníme a tentokrát vodou kropíme pravidelně klíčící semena. Teprve když vyraší první lístky, můžeme rostlinku přesadit do většího květináče. Důležité je přihnojovat ji i správně zalévat. To znamená, ne shora na zeminu či na listy, ale vodu třeba vždy nalít do misky, ve kterém je květináč uložen. Množství má být přiměřená. Málo vláhy způsobuje vysychání kořenů a následně scvrkávaním papriček, škodí však i příliš vody, mohou se objevit plísně.

Chilli papričky nesnášejí chlad, přímé slunce a průvan. Proto je v letních měsících můžeme mít na balkoně, ale když se ochladí, v době prvních mrazů, rostlinu přeneseme okamžitě do interiéru, nejlépe na místo, kde bude v polostínu. Při dobré péči budeme mít chilli papričky vlastnoručně vypěstované po celý rok. A navíc umístěny na kuchyňské lince nebo na poličce v jídelně budou působit velmi dekorativně.

Autor: Dana Gastonová

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus