Chalva zdravé mlsání

Zdravé stravování si žádá několik obětí. Vždy. Někomu nejvíce chybí pořádně pálivé klobásy s měkkým bílým chlebem, jinému barevné bublinkové limonády a někomu sladkosti. Pokud patříte mezi těch posledních, asi byste vraždili za řeči typu: vždyť si dej namísto čokolády raději jablíčko nebo banán!
Jablíčko a banán jsou fajn, ale když máte chuť na opravdovou sladkost, nestojí vám ani za pohled. Když se ocitnete v takové situaci nejblíže a nebudete chtít zhřešit, vyzkoušejte chalvu.

U nás ještě dost lidí reaguje "chal-co?", Ale kdo sem tam navštíví obchody se zdravou výživou, možná si jí všiml. Nenápadnou hmotu ještě nenápadnější barvy, která se dá koupit v malé plastové nádobce nebo jako tyčinka či kostka. Zmínky o ní sahají až do starověku, kdy v Babylóně jedli ženy chalvu, aby si prodloužili mládí a udrželi krásu, a římští vojáci, aby měli dostatek síly a energie.

Chalva je poměrně jednoduché jídlo. Na její výrobu potřebujete mleté ​​semínka sezamu nebo slunečnice a něco na oslazení, tedy melasa, med či cukrový sirup. A protože neobsahuje mléko ani mouku, je ideální i pro lidi alergické na laktózu či lepek. Na výběr máte chalvu s mandlemi, pistáciemi, arašídy, skořicí, rozinkami, sušeným ovocem, čokoládou, vanilkou a podobně. Co ji řadí před každodenní sladkosti, kromě toho, že neobsahuje zmíněnou mouku a mléko? Vemte si, co všechno obsahje jí nejvíce zastoupena složka - semínka. Slunečnicová semínka jsou zdrojem vitamínu A, sodíku, hořčíku či železa, sezamová semínka obsahují staré dobré polynenasycené mastné kyseliny, dále velké množství manganu, vápníku, hořčíku, železa, zinku, zda draslíku, vitamin E a jsou i zdrojem vlákniny. Stejně obsahují i fytosteroly, které mají velmi pozitivní účinek na snižování hladiny krevního cholesterolu a působí i preventivně jako ochrana proti rakovinnému bujení. A když do ní ještě přidáte zdravé vlašské ořechy, sušené fíky, mandle a pod ...

Třeba pokračovat? Tento orientální zázrak si můžete vyzkoušet připravit i doma. Sezamová semínka nasucho opražte a po vychladnutí umelte v mlýnku. Do této sezamové pasty přidejte med nebo melasu a ručně prohněťte husté těsto. A pak už je na vás, co do této masy přidáte, protože máte chalvu hotovou. Pokud se rozhodnete pro ovoce, zvolte raději mírně kyselé druhy, sladké by vás asi dorazili.

Chalva je sladká dost i bez toho. Vyvarujte si z těsta kulky, tyčinky nebo cokoliv chcete a dejte to do lednice minimálně na hodinu zatuhnout. Jelikož chalva dodá tělu rychle energii, hodí se do jídelníčku sportovcům - dětem i dospělým. Vzhledem k její sladkost vám bude stačit jen kousek. Tuků také nemá nejméně, ale jelikož pocházejí z rostlinných semínek, jsou to ty kvalitní a zdravé. Nemluvíme, abyste ji jedli od rána do večera (to není zdravé při ničem, ani při jablíčka a banánech) ale je to opravdu vydatná náhrada různých zákusků a karamelových tyčinek.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus