Celer je zelenina, koření a lék
Již ve starověkém Egyptě byl celer používán nejen v kuchyni při vaření, ale především jako přírodní afrodiziakum. V lidovém léčitelství má výbornou pověst pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci. Jeho léčebné účinky však výrazně přesahují i tento potěšující fakt.
" Celer, to je zelenina, koření i lék , "tvrdí doktoři. Nezbývá, než souhlasit. My, jako potenciální konzumenti, se přitom dělíme do dvou skupin. Na ty, kteří ho milují a lidí, jedící ho tak říkajíc z donucení. Po přečtení tohoto článku se s ním mnozí odpůrci jistě rádi skamarádí.
Celer versus chřipka a nachlazení
Dezinfekční účinky celeru nacházejí své uplatnění především při onemocněních dýchacích cest. Celer pomáhá rozpouštět hlen, pročišťuje sliznice a tím se stává úhlavním nepřítelem kašli i rýmy. Nejúčinnější je šťáva z čerstvého celeru, která obsahuje éterické dezinfekční látky, ale i množství vitamínů a minerálů, které posilují imunitu.
Vitamíny a minerály v něm obsažené
Celer je považován za významný zdroj vitaminů skupiny B, protože disponuje všemi vitamíny této skupiny ve vyváženém množství. Ty jsou důležité například pro zdravou pokožku, růst nehtů a vlasů, správnou funkci jater, střev, ale i pro silné nervy. Listy celeru jsou zase bohaté na vitamin C a to dokonce více než citron.
Co se důležitých minerálů týká, celer se může pochlubit těmi Nejhodnotnějšími. Za všechny jmenujme například draslík, hořčík, chrom, sodík, železo, zinek a jód. Jde o velmi důležité látky, které v běžné stravě nejsou příliš zastoupeny. I to je jeden z důvodů, proč by celer neměl chybět v jídelníčku každého z nás.
Celer léčí klouby
S jeho pozitivními účinky jsme ještě zdaleka neskončili. Celer totiž působí i jako přírodní diuretikum, což znamená, že má močopudné účinky a čistí tak náš pohybový aparát (rozpouští usazeniny a pomáhá při jejich odplavování z těla). Je proto velkým pomocníkem při léčbě onemocnění jakými jsou revma či artritida.
Další pozitivní vlivy
Celer by měl být určitě součástí diabetické stravy, protože snižuje hladinu cukru v krvi. U lidí trpících vysokým krevním tlakem zas přirozenou cestou napomáhá při jeho snižování. Má také pozitivní vliv na produkci žluči, čímž dává zelenou našemu trávení. Žaludek chrání před žaludečními vředy a dokonce urychluje jejich léčbu.
Celer v kuchyni
Nejen v oblasti lidského zdraví, ale i v kuchyni má tento zázrak mnohostranné využití. Používá se jako koření, dodává nezaměnitelnou chuť polévkám, omáčkám, dresinkem, marinád na pečení masa a podobně. Celerovou bulvu lze konzumovat syrovou v pomazánce nebo tepelně zpracovanou. Tato forma je určena pro ty, kterým celer velmi nechutná, ale jsou zvědaví na jeho unikátní účinky.
Pravdou však zůstává, že nejvíce prospěšný je právě v syrovém stavu. Výraznou chuť lze zjemnit v salátech například přidáním mrkve, a i celerová šťáva chutná lépe v kombinaci s odšťavením mrkve s kapkou citronu.
Autor: Zuzana Smutná