Brynzou proti rakovině

Brynzu opěvují lékaři, vědci i odborníci na zdravou výživu. Člověk v ní asi příliš zdraví nevidí, protože si ji spojuje zejména s brynzovými halušky, ke kterým neodmyslitelně patří i slanina. Ale samotná brynza se právem nazývá bílým pokladem. Když jsme v nedávném článku vyzdvihovali pozitivní účinky probiotických bakterií, brynzu jsme mezi potravinami, které je obsahují, nezmínily. Dobře i tak, zaslouží si celý článek jen pro sebe.
Stejně jako jogurty, acidofilní mléka či kefíry obsahuje i ona "dobré bakterie", ale množstvím je převyšuje sto až tisícinásobně. Na 1 g ovčí brynzy připadá asi miliarda probiotických organismů přes dvacet druhů.

Pro srovnání se zmíněnými jogurty - ty jejich obsahují 2 až 3 druhy. Probiotické bakterie nám rozkládají zbytky potravy ve střevech a díky jejich pozitivnímu působení na střevní mikroflóru má brynza schopnost preventivně působit na vznik rakoviny tlustého střeva. A ta je v našich končinách dost velký strašák. Na Slovensku je tato nemoc natolik rozšířená, že podle statistik světové zdravotnické organizace WHO se nachází mezi zeměmi s vysokým výskytem tohoto onemocnění i úmrtí na něj.

Co jste možná o brynzy netušili, je její schopnost snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu. Dokázali to i testy, během nichž skupina lidí jídla po dobu dvou měsíců denně 100 g brynzy.

Výsledky byly výborné - dobrovolníkům poklesla hladina škodlivého cholesterolu, naopak, dobrý cholesterol se jim zvýšil. Klesla jim i hladina krevního cukru a tlaku. Za zmínku stojí i fakt, že ovčí mléko a tedy i brynza obsahuje dvojnásobné množství vápníku, jakož i ostatních minerálů, vitamínů a bílkovin, jako kravské mléko.

Brynza má pozitivní účinky i při alergických onemocněních, řídnutí kostí, cukrovce, skleróze, astmatu, atopickém ekzému a zvyšuje imunitu.

Není však brynza jako brynza. Tyto zázraky čekejte jedině v případě, že budete konzumovat brynzu ze syrového, nepasterizovaného ovčího mléka. Tepelné zpracování totiž mléčné bakterie, a tedy i pozitivní vlastnosti brynzy ničí. Proto vybírejte v obchodech pozorně, většinou jde o brynzu z pasterizovaného mléka, ještě k tomu Nasáklou olejem s kravským sýrem. Pokud byste rádi ochutnali tu pravou, nefalšovanou a zdravou brynzu, zajděte do ovčáckých krajů, kde se vyrábí na salaších. Zejména Liptov a Orava jsou jí vyhlášené.

I přes jmenovaným kladem Slováci na brynzu zapomínají a příliš ji nekonzumují. To je škoda. Na výbornou pomazánku vám stačí hrudka brynzy, trocha olivového oleje a cibule nebo česnek pokrájený nadrobno. Podle chuti můžete přidat třeba červenou papriku nebo bylinky, které zrovna máte po ruce. Doslova za pár vteřin máte chutnou a hlavně zdravou pochoutku.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus