Brusinky - všestraný lék

Indiáni ze Severní Ameriky už dávno věděli, že brusinky jsou všestranným lékem. Jejich nejcennějšími látkami jsou zhuštěné třísloviny, které léčí záněty ledvin, onemocnění močového ústrojí a močových cest. Výborná hořko-kyselá chuť a sytá červená barva dělají z brusinek i vynikající gastronomickou ingredienci.

  • Typický americký lidový lék, i tak lze nazvat tyto bobule. Léčivé schopnosti brusinek znali již domorodí Američané, kteří je syrové používali jako obvaz na rány. Noví usedlíci z Anglie se od místních Indiánů naučili používat syrové i vařené brusinky jako lék na zažívací problémy, poruchy krve, kurděje, bobule podávali lidem se ztrátou chuti k jídlu, unaveným a slabým. Červené brusinky, které rostou na malých plazivých rostlinách rodu Vaccinium, vás okouzlí svou šťavnatou hořko-kyselou chutí s jemným sladkým nádechem. Své přírodní útočiště mají tyto plody v severních oblastech Evropy a Severní Ameriky, kde jsou na stole minimálně jednou za rok - jako součást večeře na Den díkůvzdání. Čas sklizně brusinek je v září a říjnu a největšími producenty a konzumenty zároveň jsou Američané a Kanaďané.
  • Bobule obsahují vlákninu, která pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a brzdí apetit a vysoké procento přírodních antioxidantů, zejména proantokyanidov, které neutralizují volné radikály, čímž působí jako prevence před vznikem rakoviny, nemocí srdce a infekcí. Díky antioxidantům a organickým kyselinám jako kyselina citronová, jablečná, ellagovou a kyselina chinové se starají o zdraví trávicí soustavy, pokožky, dásní a zubů. V brusinkách se nacházejí i flavonoidy, snižující množství špatného LDL cholesterolu v krvi, vitamin A, vitaminy C a E, které omlazují buňky, a draslík, důležitý pro svaly. Vitamín C pomáhá vstřebávat železo, čímž zvyšuje hladinu hemoglobinu a léčí anémii. Brusinky léčí i horečku a nemoci dýchacího ústrojí. Pomáhají eliminovat kyselinu močovou, která by se usadila kolem kloubů a způsobila bolestivé příznaky onemocnění zvaného dna. Brusinky příznivě ovlivňují i jako prevence proti Helikobaktérii, která má na svědomí žaludeční a zažívací potíže.
  • Brusinky chrání ledviny pro vznikem ledvinových kamenů. Kyselina chinové okyselují krev, zabraňuje tvorbě kamenů a dokonce dokáže již vzniklý kámen rozpustit. Brusinky zabezpečují zdravý chod trávicí soustavy, ničí střevní parazity, léčí infekční průjem a plynatost. Křečové žíly nedostanou díky brusinkám žádnou šanci, protože zlepšují proudění krve v žilách dolních končetin. Doporučují se také při cukrovce, ateroskleróze, vysokém krevním tlaku a při chorobách očí, zároveň jsou účinné i jako ochrana před zubním kazem. Účinky brusinek jsou i estetické, protože antioxidanty zajišťují mladý vzhled, předcházejí vzniku vrásek a povislé či zčervenalé pokožky. Jsou dokonalými bobulemi i při držení diet, protože obsahují minimum kalorií (šálek čerstvých brusinek obsahuje něco přes 40 kalorií) a nízký glykemický index.

Až z 95% vypěstovaných brusinek se vyrábí šťáva, džem, omáčka nebo sušené ovoce, jen zbývajících 5% se prodává na trzích čerstvé. Hlavním důvodem je, že zatímco brusinky určené k další produkci mohou být sbírány i mechanicky, čerstvé musí kvůli zachování vzhledu sbírat ručně, což je mnohem náročnější a dražší. Z těchto červených bobulí lze vyrobit vynikající nádivku do koláčů a dezertů. V obchodních řetězcích lze nalézt brusinkové jogurty, müsli, dezerty nebo zmrazené brusinky. Jemná brusinková omáčka skvěle doplňuje sytou chuť zvěřiny, bobulemi lze dochutit ovocné nebo zeleninové saláty, jsou vhodné i do pikantních jídel. Pokud se rozhodnete připravit si doma vařenou brusinkovou specialitu, neutralizujte kyselost brusinek přidáním špetky jedlé sody, vyhnete se tak slazení cukrem. Těch, jejichž brusinky zaujaly zejména díky schopnosti léčit infekce, si mohou přidávat brusinky do jakéhokoliv jídla. Například při pečení bábovky, rýžového nákypu, moučníků, štrůdlů nebo vaření zelňačky vyměňte sušené rozinky za sušené brusinky. Brusinky vařte, pečte nebo jinak tepelně zpracovávejte, jen pokud se bobule nerozevřou. Pokud je budete připravovat déle, přemění se na kaši a zahořknou. Sušené brusinky můžete před použitím nechat 15 až 20 minut nabobtnat ve vodě. Kvalitu čerstvých brusinek můžete odzkoušet tak, že čerstvé bobule vysypete na schody - poškozené zůstanou ležet, zdravé poskočí. Proto se jim občas říká i "skákavé bobule".

Brusinky a léčba močových infekcí

  • Zánět močového ústrojí je závažné a často vyskytující se onemocnění, na které trpí ročně několik milionů lidí. Odhaduje se, že jen respirační infekce se vyskytují častěji. Každá pátá žena zažije během svého života nepříjemnosti s močovými cestami (infekce močového ústrojí trápí spíše ženy než muže).
  • Největší zbraní brusinek jsou třísloviny, které léčí záněty močového ústrojí. Brusinková šťáva má na Escherischiu Coli, bakterii, která způsobuje infekce močových cest, výjimečné antiseptické a antibiotické účinky. Dvěma druhy z hlediska těchto účinků, jsou Vaccinium klikva velkoplodá, Oxycoccus a Brusinka velkolepá Vaccinium macrocarpon. Izraelští vědci zjistili, že jediný druh ovoce, který má podobné antiseptické účinky a ochraňuje močové ústrojí, jsou borůvky. Obě bobule léčí i opakované záněty a infekce. Na rozdíl od jakýchkoliv antibiotik zabraňují tomu, aby se bakterie zachytili na vnitřní výstelce močového měchýře, což způsobuje opakovaný návrat onemocnění. Zatímco k mnoha antibiotika si bakterie získaly odolnost, u brusinek se jim to nikdy nepodaří. Silné zhuštěné třísloviny působí totiž jako ochranný štít před vznikem infekcí močového měchýře a ledvin. Příznivé účinky brusinek začínají už dvě hodiny po konzumaci a přetrvávají dalších deset hodin.

Výsledky výzkumů jsou opravdu přesvědčivé - na cystitida nemocné ženy pili denně 300 mililitrů kupovaného brusinkového džusu, což mělo za následek úbytek hnisu a bakterií v moči až o polovinu. S čerstvě vylisovanou šťávou by byl výsledek ještě ohromující. Brusinkový džus pijte denně minimálně jeden až tři měsíce, v případě, že problémy neustupují, prodlužte kúru i na půl roku. Účinná je i "brusinková kúra", při které se tři až pět dní konzumuje jen brusinkového pyré. Pyré lze vyrobit z čerstvých i uvařených brusinek. Během kúry by měl pacient přijmout půl kila až kilo pyré denně, které si rozdělí na čtyři chody. Brusinková kúra neléčí jen záněty močových cest, ale i střevní parazity a roupy. Pokud chcete konzumovat brusinky jako prevenci před vznikem zánětů a jiných chorob, jezte 200 gramů čerstvých nebo sušených brusinek denně.

Autor: Karolína Světlá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus