Brusinka a její zdraví
Původ brusinky je zahalen tajemstvím. Jedno je jisté, jde o otužilé ovoce a daří se mu i v horských oblastech, které ostatním ovocným druhům již nevyhovují.
Skákající bobule
brusinek se někdy v angličtině říká "skákající bobule", protože zdravé plody doslova poskakují. A to, že mají příznivý účinek na naše zdraví, je známé odpradávna. Obsahují velké množství vitamínů (A, B, C), minerálů (vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, sodíku, železa), a v menší míře i nikl, chrom a jód.
** Nápověda urologů **
Toto horské ovoce pomáhá proti zánětu močových cest, ale je také účinné v prevenci zubního kazu a onemocnění prostaty. Již v minulosti se brusinky používaly při léčbě horečky, zažívacích potížích a otocích. Dnes poukazují vědci na jejich potenciál v boji proti onemocnění dásní, srdečním chorobám a rakovině
Zelené fazolky s brusinkami
Potřebujete:
- - 400 g čerstvých zelených fazolek
- - 2 PL oleje nebo margarínu
- - třetina šálku sušených brusinek
- - půl kl soli
- - čtvrt šálku šťávy z manga
Postup:
1. Do většího hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Do vařící vody ponoříme zelené fazolky.
2. Fazolky necháme vařit pět minut nebo dokud jsou téměř měkké, nesmíme je však rozvařit. Pak je scedíme a necháme okapat.
3. Olej nebo margarín rozehřejeme při střední teplotě ve velké pánvi a přidáme zelené fazolky. Necháme jejich restovat 1 - 2 minuty, pak přidáme brusinky a mangový džus.
4. Vše opatrně promícháme, dochutíme solí a dusíme další 3 - 4 minuty za občasného míchání, dokud se většina tekutiny vstřebá.
Tip líného labužníka
Brusinky rozvaříme ve vodě na kaši, přidáme cukr, hřebíček, nastrouhanou citronovou kůru, přilijeme víno a vaříme tak dlouho, dokud omáčka není hustá, podle chuti ji osolíme. Omáčka je vhodná na ozdobu různých jídel.
Autor: Hedvika Světlá