Broskve a melouny plny vitamínů

. Jsou nejen sladké, chutné a voňavé, mají také vysoký obsah důležitých vitaminů a minerálů, proto jsou opravdu ideální pro letní redukční dietu.

Melouny jsou jedním z velkých darů přírody - zasytí, uhasí žízeň, uspokojí touhu po sladkém a zároveň dodají tělu množství potřebných vitamínů a minerálů.
Melouny jsou popínavé rostliny pocházející z Afriky. V současnosti se pěstují v celé oblasti jižní a jihovýchodní Evropy, v Izraeli a v severní Africe. Existují dva základní druhy melounů, z nichž každý má několik odrůd: jsou to žluté melouny a melouny vodní (dýně) s červenou dužinou. Dužina melounů má vysoký obsah protinádorových karotenů, pyridoxinu (vitaminu B6, který hraje důležitou roli při chemickém rozkladu a využití bílkovin v organismu), niacinu (vitamínu PP, který podporuje okysličování buněk), kyseliny listové, železa a manganu. Kromě toho nabízejí vysokou koncentraci vitamínu C, který posiluje obranyschopnost organismu a dobrou náladu.
Broskve by se v soutěži krásy jednotlivých druhů ovoce určitě ocitli na prvních příčkách - jsou krásné zbarvené, voňavé a na dotek jako samet. Navíc pod přitažlivou slupkou skrývají množství vitamínů a účinných biologických látek.
Broskev pochází z Číny; časem se rozšířila zejména v oblasti Středomoří, ale celkem úspěšně se pěstuje i v mírných pásmech. Žluté, oranžové a červené zbarvení broskví naznačuje, že obsahují množství karotenů, což znamená, že chrání lidský organismus před škodlivými vlivy vnějšího prostředí, mají výrazné protistresové účinky a pro buňky jsou důležitým zdrojem energie. Broskve také obsahují niacin (vitamin PP), hořčík, selen a zinek, tedy prvky zlepšující náladu, potlačující strach a nervozitu. K pozitivům broskví patří i schopnost urychlovat střevní přesun potravy a schopnost odvodňovat, proto se velmi často využívají při redukční dietě.

Tip: Protože sladká, aromatická chuť broskví vzniká až v posledních dnech jejich zrání, upřednostněte při nákupu domácí, čerstvě natrhané broskve; importované broskve se většinou sklízejí příliš brzy a proces zrání se v nich navozuje chemicky, proto je v takových plodech méně vitamínů.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus