Brokolice

Brokolice patřila vždy mezi nejopěvovanějším druh zeleniny. Studia vědců opět dokázali, že právem.

Výhonky brokolice podle nejnovějších výsledků mohou dokonce zabránit rakovině žaludku. Dvouměsíční konzumace asi 70 gramů mladé brokolice denně stačí na ochranu před žaludečními problémy, jako jsou gastritida, vředy, ale i rakovina žaludku. Vyplývá to ze studie japonských vědců, kterou zveřejnili v časopise Cancer Prevention Research. Čerstvé klíčky totiž obsahují množství sulforaphanu, přírodní látky stimulující enzymy jater, který chrání před kyslíkovými radikály, chemickými látkami poškozujícími DNA a záněty.
"Zjistili jsme, že při pravidelném pojídání ovlivňuje brokolice na příčinu mnoha žaludečních onemocnění a také nakonec pomáhá zabránit rakovině žaludku," napsal jeden z autorů Jed Fahey, biochemik a odborník na výživu z chemoterapeutického centra na Lékařské univerzitě Johna Hopkinse ve Spojených státech. Sulforaphan je dlouhodobě známo silné antibiotikum působící proti Helicobacter pylori, bakterie způsobující gastritidu, vředy a rakovinu žaludku.

Nynější výzkum však poprvé ukázal kombinovaný dopad na lidi.

"V Brokolicových klíčcích je mnohem větší koncentrace sulforaphanu než v dozrálých hlavách brokolice," vysvětlil Fahey. Vědci podávali 25 lidem v Japonsku, nakažených Helicobacterem pylori, dva měsíce denně 70 gramů Brokolicová výhonků. Stejný počet osob dostal ekvivalentní množství vojtěšky, která sulforaphan neobsahuje. "Víme, že několik gramů brokolice denně stačí na zvýšení ochranných enzymů v těle. To je ten mechanismus, kterým podle nás dochází k mnoha chemických ochranným efektem," dodal Fahey. Helicobacter pylori, vyskytující se v žaludečních stěnách, považuje Světová zdravotnická organizace (WHO) za karcinogen. Podle organizace jím trpí asi polovina světové populace.

Autor: Radka Krátká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus