Brambory lék nad léky

Bereme je jako samozřejmost a možná je to proto, že na základě archeologických nálezů vědci usuzují, že brambory byly domestikované v oblasti dnešního Peru přibližně před 4 až 5 tisíci let.
Jelikož se v horských oblastech nedařilo kukuřici, Inkové to zkusili s bramborami, které byly pro ně podobným darem nebes, jakým byla pro říši Aztéků kukuřice. Brambory se konzumovaly přímo, uchovávaly se v podobě sušeného prášku, ale vyráběl se z nich i alkoholický nápoj "chacha". Známé jsou dokonce bramborové božstva, což jen vyzdvihuje důležitost bramboru pro danou kulturu.

Brambory se v roce 1585 dostali do Anglie a především do Irska, které má podobné přírodní podmínky jako horské oblasti Peru. Do země na irském panství je zasadil Sir Walter Raleigh. Zatímco byla brambora všeobecně přijata jako jedlá zelenina, uplynulo téměř dvě stě let. Zpočátku byl přijímán se značnou nedůvěrou a lidé brambory považovali za pohanskou, nečistou plodinu, která ohrožuje zdraví.

Postupně lidé objevili pravé účinky bramborů a začali ho patřičně využívat. Ruští lidoví léčitelé doporučovali nastrouhaný syrový brambor jako ochranu před arteriosklerózou. Bramborový salát s olejem z vlašských ořechů byl zase známý prostředek proti parazitům. Vyřezané čípky z brambor se podnes doporučují na rychlou úlevu při hemeroidech.

Vnitřní použití
Brambor je nesmírně výživná potravina, obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin C, minerály a stopové prvky. Pozor je třeba dávat na zelené části, které se tvoří na slupce, protože ty jsou opravdu jedovaté. Gurmáni znají nespočet receptů z brambor, ale své místo má i v lidové medicíně. Nejvíce se využívá šťáva ze syrových brambor, která vám pomůže při trávicích potížích, kolikách, gastritidě, zácpě, žlučových kamenech a dokonce i při poruchách jater.

Současné výzkumy potvrdily, že syrový brambor je účinný i proti rakovině. Známá je kombinace mrkvové šťávy, do které se přidá šťáva z jednoho bramboru a kapka olivového oleje. Mimo jiné, nezapomeňte na bramborovou dietu, protože pokud brambora neopečete a nemícháte se smetanou, zda máslem, má nízkou kalorickou hodnotu. Zkuste jíst vařené nebo pařené brambory dva až tři dny, pijte dostatek tekutin a kromě toho, že pročistíte organismus, zhubnete.

Venkovní použití
Pokud jste se spálili, máte oteklé víčka, nebo popraskanou kůži nastrouhejte si brambora, smíchejte ho s olivovým olejem a přiložte na postižené místo. Plátky syrového bramboru vám pomohou pokud máte opar, omrzliny a pokud si je přiložíte na spánky, pomůže při bolesti hlavy.

Autor: Klára Tomášková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus