Avokádo proti bolesti hlavy
Kdo s migrénou měl dočinění, ví, čeho je schopná. Člověk má pocit, že bolest nikdy neodejde a ta navíc není mírná, ale silná. Obvykle v oblasti očí a spánků.
Avokádo, rýže a dýně - rozpustí migrénu!
Toto onemocnění dostalo název podle řeckého hemikranie, což značí "půl hlavy", asi proto, že především "dostává údery" vrchní část hlavy.
Migrénu třeba léčit, jinak nás může trápit i tři dny. Zhoršuje se zejména během fyzické práce. Lepší je, ve chvíli, kdy nás přepadne, lehnout si a naplno odpočívat. Spolu s bolestí má i jiné příznaky, například dočasnou ztrátu periferního vidění, slepá místa na sítnici nebo citlivost na hluk.
K migréně může přispět nízká hladina cukru v krvi. Předejít ji můžeme pravidelným stravováním (pětkrát denně). Aby hlava nebolela, tělu by neměl chybět ani hořčík. Nachází se v avokádu, v rýži a dýni.
Diskutabilní potravinou, která sice obsahuje hodně hořčíku, ale zároveň se považuje též v některých případech za spouštěče migrény, jsou ořechy. Raději je tedy nejezte. A také čokoláda. Vědci se zatím jednoznačně nedohodli. Na jedné straně se tvrdí, že patří k spouštěčem migrény, jiné studie přicházejí s tím, že je méně škodlivá než se původně předpokládalo.
Pomůžete si i zvýšením dávek riboflavinu. Ten dokáže zvyšovat zásobu energie v mozkových buňkách. Ukázalo se, že pacient s migrénou ji má žalostně nízkou. Riboflavin se nachází například v houbách a v drůbeži.
A na závěr zajímavost. Existují i další potraviny, které migrénu způsobují a je jich mnoho. Patří sem například slanina, feferonky, červené víno či glutamát sodný.
Autor: Cilka Dulenová