Anorexie

 Charakter problému

Ne každý bojuje s nadváhou či dokonce s obezitou. Problémem pro některé lidi je opačně podvýživa pokud důsledek těžké fyzické práce, vyčerpanosti organismu z důvodu stresu, absolvování vážné infekční nemoci, například tuberkulózy, nebo jiné zdravotní potíže, které bránily člověku přijímat dostatek potravy. Mohou to být například onkologičtí pacienti po náročné chemoterapii.

Jak se zdravě výkrm
Cílem úpravy stravování není pacienta překrmovat, ale pomoci mu získat ztracené síly. Proto je třeba energetickou hodnotu porcí zvýšit jen asi o čtvrtinu či třetinu normálních dávek. Strava, podávaná 6krát denně, by měla být pestrá, zdravě ochucená bylinkami. Zvyšuje se hlavně množství konzumovaných bílkovin a sacharidů, což jsou různě upravené masa, těstoviny a moučné jídla. Snídaně musí být vydatné, obědy i večeře by měly začít předkrmem a končit dezertem. Druhou večeří může být jogurt, ochucený tvaroh nebo pečivo s máslem, sýrem a zeleninou. Třeba také konzumovat dostatek mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. Jídla, které zasytí, například různé ochucené kaše, by neměly být prvním chodem, ale se mají podávat na závěr stolování. S tuky to netřeba přehánět, byly by spíše příčinou obezity a ne návratu energie.

Člověk, který absolvuje výživnou dietu, by se měl věnovat i pohybu, aby se zvýšení hmotnosti projevilo na svalové hmotě a aby se přísunem většího množství potravin neukládal na těle v tuk.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus