Ananas zlepšuje trávení
Ananas je plodem ananasovníku chocholatého, který pochází z Karibiku. Jeho plody mohou být dlouhé až 30 cm a vážit i 4 kg.
Ananas je brzdou obezity
Je součástí mnoha exotických pokrmů. Sladce chutná nejlépe ananas čerstvý nebo v různých ovocných salátech, ale využívá se i při pečení, v piškotových dortech nebo kostkách s tvarohem. Netřeba se bát vyzkoušet ananas ve slané kuchyni. Výborně chutná na plátku přírodního kuřecího nebo krůtího masa. Ananas, cibule, rajče a koriandr zase mohou tvořit základ omáček k vepřovému masu.
Chutná i kapalný
Ananas chutná i v tekuté podobě - jako džus nebo domácky vyrobená ananasová šťáva, která se hodí do koktejlů, či "dětská" ananasová šťáva s jahodovým sirupem a minerálkou. Kostky ananasu se nakládají například do sektu.
Brzda obezity
Ananas tvoří z 90% vody. Zbytek tvoří sacharidy, vitamíny (A, B1 a B2, C, E), minerály, rozpustná vláknina a kyseliny podporující trávení. Má protizánětlivé účinky a zlepšuje trávení. Stejně má i nízkou kalorickou hodnotu a nízký glykemický index. Tuky za nás sice neodbourají, ale zpomalí jejich ukládání v těle.
Rychlý recept: Kuře na ananasu se sladkokyselou omáčkou
Suroviny:
- 4 kuřecí řízky
- sáček čínské zeleniny
- plechovka ananasu
- rýže
Omáčka:
- 130 g hnědého cukru
- 2 PL kukuřičného škrobu
- 125 ml bílého vinného octa
- 2 prolisované stroužky česneku
- 4 PL rajčatového protlaku
- 6 PL ananasové šťávy nebo džusu
- sůl
Postup:
1. Maso nakrájíme na kousky nebo na nudličky a orestujeme. Pak přidáme zeleninu a ještě chvíli restujeme, pak trošku podlijeme a dusíme.
2. Mezitím si připravíme omáčku: všechny suroviny na omáčku smícháme a nalijeme do woku. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a omáčku za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.
3. Pak přidáme maso se zeleninou a nakrájený zavařování ananas, podle chuti osolíme a 1 - 2 minuty prohřejeme. Podáváme s rýží.
Tip líného labužníka
Na kostičky nakrájený ananas posypeme cukrem, zalijeme 300 ml vody a několik minut povaříme. Necháme vychladnout, promícháme s citronovou šťávou a alkoholem, naplníme do sklenic, zakryjeme víčky, uložíme v chladu a temnu a dobře vychladlý konzumujeme.
Autor: Vlasta Vnadná