Ananas zlepšuje trávení

Ananas je plodem ananasovníku chocholatého, který pochází z Karibiku. Jeho plody mohou být dlouhé až 30 cm a vážit i 4 kg.

Ananas je brzdou obezity

Je součástí mnoha exotických pokrmů. Sladce chutná nejlépe ananas čerstvý nebo v různých ovocných salátech, ale využívá se i při pečení, v piškotových dortech nebo kostkách s tvarohem. Netřeba se bát vyzkoušet ananas ve slané kuchyni. Výborně chutná na plátku přírodního kuřecího nebo krůtího masa. Ananas, cibule, rajče a koriandr zase mohou tvořit základ omáček k vepřovému masu.

Chutná i kapalný
Ananas chutná i v tekuté podobě - jako džus nebo domácky vyrobená ananasová šťáva, která se hodí do koktejlů, či "dětská" ananasová šťáva s jahodovým sirupem a minerálkou. Kostky ananasu se nakládají například do sektu.

Brzda obezity
Ananas tvoří z 90% vody. Zbytek tvoří sacharidy, vitamíny (A, B1 a B2, C, E), minerály, rozpustná vláknina a kyseliny podporující trávení. Má protizánětlivé účinky a zlepšuje trávení. Stejně má i nízkou kalorickou hodnotu a nízký glykemický index. Tuky za nás sice neodbourají, ale zpomalí jejich ukládání v těle.

Rychlý recept: Kuře na ananasu se sladkokyselou omáčkou

Suroviny:

  • 4 kuřecí řízky
  • sáček čínské zeleniny
  • plechovka ananasu
  • rýže

Omáčka:

  • 130 g hnědého cukru
  • 2 PL kukuřičného škrobu
  • 125 ml bílého vinného octa
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 4 PL rajčatového protlaku
  • 6 PL ananasové šťávy nebo džusu
  • sůl

 

Postup:
1. Maso nakrájíme na kousky nebo na nudličky a orestujeme. Pak přidáme zeleninu a ještě chvíli restujeme, pak trošku podlijeme a dusíme.
2. Mezitím si připravíme omáčku: všechny suroviny na omáčku smícháme a nalijeme do woku. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a omáčku za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.
3. Pak přidáme maso se zeleninou a nakrájený zavařování ananas, podle chuti osolíme a 1 - 2 minuty prohřejeme. Podáváme s rýží.

Tip líného labužníka
Na kostičky nakrájený ananas posypeme cukrem, zalijeme 300 ml vody a několik minut povaříme. Necháme vychladnout, promícháme s citronovou šťávou a alkoholem, naplníme do sklenic, zakryjeme víčky, uložíme v chladu a temnu a dobře vychladlý konzumujeme.

Autor: Vlasta Vnadná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus