Z tmavého piva chlebíček

Ingredience:
100 g cukru
625 ml tmavého piva
500 g polohrubé pšeničné mouky
500 g hladké pšeničné mouky
1 kostka kvasnic
1 PL jemné soli

Postup přípravy:
1. Cukr necháme v hrnci zkaramelizovat do zlatohněda, zalijeme pivem a krátce povaříme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout.
2. Zhruba polovinu z každého druhu mouky smícháme ve velké míse a postupně přidáváme kvasnice rozpuštěné v karamelovém pivu, dokud nevznikne řídká kaše. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout.
3. Přidáme zbylou mouku a vypracujeme hladké, elastické těsto. Přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě kynout ještě 45 minut.
4. Plech vymažeme a z těsta zformujeme 6 bochníků, poprášíme je moukou a necháme kynout dalších 30 minut.
5. Pečeme v troubě při teplotě 190 ˚ C na 2. úrovni odspodu asi 30 minut.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus