Pečeme si doma chleba

Domácí chléb je recept, který může zabrat pěkných pár hodin práce. Ale může to být i několik desítek sekund. Vše závisí na tom, co pod pojmem domácí chléb rozumíte.

Je jasné, že pokud máte představu profesionální upečeného chleba tvaru na jaký jsme zvyklý z obchodu, problém je na světě. Doma chléb jen těžko upečete tak, aby byl opravdu takový, jako od pekaře. Chybí vybavení, chybí zkušenosti a často i suroviny. Proto se domácí chléb bude lišit od kupovaného.

Pak máte dvě možné cesty. Výroba domácího chleba je možná ručně a pomocí pékárny.

Domácí chléb ručně

Ruční výroba domácího chleba je náročná na čas, znalosti, zkušenosti. Už na první pokus asi uděláte chutný chléb. No tvar nebude v pořádku. Nebo jiný parametr. Časem však asi zjistíte, že jakkoli je domácí chléb fajn lahůdka, v dnešní uspěchané době nám obvykle nezbývá mnoho času na pečení chleba. Ono to totiž chce točit se kolem těsta, míchat ho, čekat na kynutí, pak zas na pečení. A ještě i na chladnutí. Prostě otročina. Baví vás to? Pečte si chléb doma. Pro ostatní tady je:

Domácí chléb z pekárny

Domácí pekárny chleba jsou již na trhu dost dlouho, takže už fungují tak, jak mají. Z nich je domácí chléb úplně jiný, než chléb z obchodu. Ale chuť je zajímavá. S dobrým receptem získáte vynikající chléb. Přitom čas přípravy klesá na nějaké 4 minuty. To už je celkem přijatelná časová investice. Získáte tak domácí chléb úplně čerstvý a chutný.

Proč vlastně péct domácí chléb?

Asi hlavním argumentem na pečení chleba je jeho složení. Pokud máte vlastní recept, víte co do chleba dáváte. Netřeba tam dát konzervanty, stabilizátory a přesto vám vydrží týden. Mnoho lidí si peče bezlepkový chléb - to je vážný důvod. Jindy chcete mít celozrnný chléb a nemáte sílu brodit se v obchodech mezi chleby nejasného složení.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus