Olivový chléb
Potřebujeme:
540 g bílé mouky
1 lžička sušených kvasnic
Špetka cukru
1 lžička soli
300 ml teplé vody
1 lžíce olivového oleje
1 nakrájená cibule
1 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
1 lžíce nakrájeného čerstvého oregana (1 lžička sušeného)
1 lžičky čerstvého mletého pepře
50 g nahrubo nakrájených vypeckovaných černých oliv
V pánvi na smažení zahřejte olej a dozlatova na něm opečte cibuli. Mouku prosejte se solí a pepřem do mísy. V prostředku udělejte důlek a dejte do ní cukr, sušené kvasnice, osmaženou cibuli (is olejem), olivy,oregano, petrželku a vodu. Vymíchejte měkké těsto. V případě potřeby přidejte vodu. Těsto vyklopte na pomoučený vál a hněte ho asi 5 minut až bude hladké a pružné. Dejte do mísy a nechte vykynout asi dvě hodiny, až se zdvojnásobí objem. Pomastěte plech na pečení. Těsto znovu vyklopte na pomoučený vál a ještě pár minut hněte. Vytvarujte z ní kulaté bochníky asi 20 cm v poměru a dejte je na plech. Ostrým nožem naznačte na povrchu křížící se čárky. Zakryjte a necháte 30 min. v teple dobře nakynout. Troubu zahřejte na 220 ° C (plyn na 7 stupni). Poprašte bochník trochou mouky. Pečte 10 min. pak v troubě snižte teplotu a pečte dále 20 min. nebo až bude chléb při překlopení na spodní straně znít dutě. Přeneste ho na drátěnou mřížku a nechte ji před podáváním trochu vychladnout.