Mezinárodní názvy chleba

Chléb zná každá národní kuchyně v různých podobách. Jeho chuť může být slaná, sladká nebo ovocná.

Placky byly v minulosti předchůdcem našeho chleba a chuťové vlastnosti, po staletí zdokonalovali, staří Egypťané a Římané různými přísadami.

Chleby rozeznáváme podle typu mouky a různých přísad, jakož i podle původu a tvarů. Pekárenské výrobky obsahují vápník, železo a vysoký podíl vlákniny, která napomáhá trávení. Tmavé chleby, ne však přibarvované, jsou pro náš organismus nejzdravější. Obsahují velké množství celých zrn, které čistí naše orgány. Oblíbeným druhem je i bramborový chléb pro svou lahodnou chuť. Chléb má neutrální chuť, proto ho můžeme připravovat na slano i sladko.

Chléb ve tvaru placky, z nekynutého kukuřičného těsta, známe pod názvem tortilla . Pochází z Mexika a plní se masem nebo salátem.  

Arabský chléb - pita , je plackou z celozrnné chlebové mouky a také se plní masem a zeleninou.

Italská kuchyně nabízí několik druhů chleba, mezi oblíbené patří ciabatta a focaccia .   Focaccia se připravuje ze stejného těsta jako pizza a většinou má tvar placky. Ochucuje se česnekem, olivovým olejem nebo bylinkovým máslem. Ciabatta má křupavou kůrku, vydělává se s olivovým olejem a ne jednou je ochucená olivami či rajčaty.

Francouzský naučný slovník mluví o 34 druzích chleba, jakož i o domácím, selském a výběrovém. Nejoblíbenější jsou ve Francii u nás známé bagety . Ve středověku se chléb pekl s bylinkami anýzem, šalvějí a majoránkou. Z chleba pečeného dvakrát déle ( bis-cui t) než domácí, se zrodil název biskvit čili suchar.

Z Británie pochází pečivo bagel . Má kulatý tvar, uprostřed s otvorem. Podává se jako samostatné jídlo s oblohou nebo jako příloha, tehdy může být plněný cibulí, sýrem nebo skořicí.

Z nekynuté těsta se připravuje i židovská chlebová specialita maces .

Ti, kteří navštíví Indii se možná setkají s indickým kynutého chlebem - nan , který je připraven z bílé mouky ve tvaru slzy.

Nakyslý chléb podobný finskému, původně pochází z Německa, jmenuje se pumprnikl a je ze žitné mouky. Připravuje se vařením a pečením v páře. 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus