Domácí chleba kynutý v ošatce
Použité suroviny:
320 ml vody
1 lžíce octa - může být jakýkoli
1 lžíce olivového oleje
1/2 čajové lžičky cukru
1 a 1/2 čajové lžičky soli
400 g chlebové pšeničné mouky
150 g celozrnné žitné mouky
1 čajová lžička drceného kmínu
1 čajová lžička celého kmínu
1,5 čajové lžičky sušeného droždí
Jak recept připravit:
Tak jsem chtěla vyzkoušet také jiný tvar chleba než kvádr, takže jsem v pekárně jen nechala udělat těsto,
pak jsem vyklopila na pomoučený vál, udělala jsem z toho takový bochánek a dala jsem to tak na 3/4 hodiny
dokynout do pomoučené ošatky z vrbového proutí. Jen musí být opravdu hodně vysypaná moukou, aby se to na to
proutí nepřichytilo, pak by to nešlo vyklopit a efekt by byl pryč. No a potom jsem to jen z té ošatky
překlopila na plech s pečícím papírem - dávat pozor, aby se s vykynutým těstem nekleplo - hezky pomalu, jinak
musíte dát kynout znovu!
Potřela jsem to osolenou vodou a posypala kmínem a pekla jsem na 180 °C, dokud neztmavla kůrka.