Bruschetta a Toskánský chleba

 

Nejdříve si ale upečeme toskánský chléb. Budeme potřebovat

Suroviny:

Polohrubou a hrubou mouku
Kvasnice (lépe čerstvé)
Sůl a cukr

Postup:

Kvasnice rozmícháme v teplé vodě spolu s lžičkou cukru. Na půl kila mouky postačí běžné balení kvasnic. Směs s kvasnicemi necháme pár minut odstát. Ve větší misce smícháme hrubou a polohrubou mouku, v poměru jeden díl hrubé mouky na sedm dílů polohrubé mouky. Směs důkladně promícháme a postupně přidáváme vodu s kvasnicemi. Cílem je přidat tolik vody s kvasnicemi abychom získali těsto které se nelepí na stěny nádoby. Nádobu s těstem přikryjeme a dáme na teplé místo kde necháme těsto vykynout pokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto vyjmeme z nádoby ve které kyne a důkladně ho prohněteme s trochou polohrubé mouky. Uhněteme ho do tvaru bagety. Na plech na kterém budeme chléb péct dáme trochu hrubé mouky a na ni položíme naši "bagetku". Opět necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Elektrickou zda plynovou troubu necháme předem vyhřát a dáme do ní chlebíček péct. Doba pečení je různá. Závisí na velikosti chleba. Pečeme na 200 stupních dokud chleb nezíská napovrchu snadno hnědou barvu, prostě pokud chléb nevypadá jako chléb běžně vypadá :) Tento chlebíček se pekl 25 minut.

Bruschetta

Připravíme si topping na brusketky. Rajčata zbavíme slupky. Jde to snadno když je krátce povaříme ve vroucí vodě. Oloupaná rajčata nakrájíme na drobno. Lístky bazalky omyjeme a nakrájíme na jemno. Rajčata a bazalku smícháme dohromady, přidáme olivový olej, na jemno nakrájenou červenou cibulku, okořeníme troškou černého pepře a osolíme. Necháme alespoň pár hodin odstát. Chlebíček nakrájíme na krajíce které na plechu na pečení polijeme olivovým olejem. Dáme na pár minut zapéct do trouby. Zlehka opečené chlebíčky ještě horké pokryjeme topingem a okamžitě podáváme. V případě že se vám nechce nebo nemáte část na pečení chleba, můžete použít sendvič nebo veku. Veku nakrájíme na krajíce které opět na plechu polijeme olivovým olejem a dáme zapéct. Po zapečení a pokrytí topingem dostaneme rychlou, chutnou a dobře vypadající verzi bruschettky. Bagetu zas můžeme rozřezat po šířce a postupovat tak jako při toskánském chlebíčku či velké. To co dostaneme je bruschettka pro většího hladoše. Podáváme dozdobené čerstvými lístky bazalky. Dobru chuť.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus