Polentová kaše
Polenta je kaše připravená ze žluté kukuřičné mouky a vody. Rozšířená je především v severní Itálii. Setkáte se s ní ale často i v Balkánských zemích. Já jsem se s polentou setkala v Chorvatsku. Hodně mne polenta zaujala v Černé Hoře, kde se podává jako kaše silně omaštěná kajmakem se sklenicí kysleho mléka.
U nás v obchodech je k dostání například instatní kukuřičná polenta, ze které si můžete připravit kaši, knedlík či různé placky.
Samotná instatní polenta se vyrábí předvařením v páře, proto je zachována její přírodní chuť. Díky tomuto předvaření se zkrátí i doba přípravy polenty.
Pokud chcete připravit z polenty kaši, tak je recept 500 g pro 8 osob, přičemž do 2,5 l vody přidáte sůl a přivedete ji k varu. Jakmile začne voda vřít, pomalu sypejte mouku a za stálého míchání vařte asi 3 minuty.
Pro hustší nebo řitší polentu upravte množství vody nebo mouky. Hustší polentu můžete připravit do formy a po vychlazení nakrájet jako knedlíky nebo obalovat a zmažit jako řízek, grilovat i na sucho. Nebo lehce osmahnout, aby se vytvořila křupavá kůrčička. Polenta se dá podávat jako samostatný pokrm nebo přílohu.
Příznivé vlastnosti polenty
Pokud obohatíte váš jídelníček o polentu, je dobré vědět, že polenta je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitamíny i minerály, pomůžete tedy i zdravému jídelníčku. Dále dokáže dobře zasytit a ukojit pocit hladu.