Alergie na potraviny
Objevit potravinovou alergii bez lékařského vyšetření není jednoduché, protože alergická reakce se může projevit okamžitě po konzumaci potraviny, ale také i za několik hodin. Navíc její příznaky jsou velice různorodé, jako např. bolesti břicha, zvracení, průjem, rýma, astma, otoky, ekzém.
Nejčastěji vyskytující se jsou alergie na mléko, vaječný bílek, ryby a mořské plody, na ovoce (jablka, hrušky, meruňky a broskve), zeleninu (špenát, rajčata, celer a petržel) a ořechy. Alergie na ovoce a zeleninu mnohdy souvisí s alergií pylovou (polovina lidí trpící alergií na pyl břízy má i alergii na jablka).
Základ léčby přirozeně spočívá ve vyloučení dané potraviny z jídelníčku, v případě ovoce a zeleniny stačí potraviny tepelně zpracovat. Dobrou zprávou je, že alergie vyskytující se u dětí často s rostoucím věkem ustupuje, až se může ztratit úplně.
Existují i tzv. potravinové pseudoalergie vyvolané látkou zvanou histamin, která je obsažena např. v rybích konzervách, dále je mohou způsobovat „éčka“ - konzervační látky, antioxidační látky, barviva a příchutě. Tedy v případě, kdy u sebe zpozorujete alergickou reakci u těchto potravin, nemusí to vůbec znamenat, že jste alergičtí na potravinu samotnou. Příklady „éček“, které mohou vyvolat alergickou reakci:
- E 220-227, E 249-252, E 210-219
- E 321
- E 102, E 110, E 122, E 123, E 127, E 151
Autor: Linda Bílá