Vynikající účinky avokáda
Možný zakomponovat do salátů různého druhu nebo jemných pomazánek. A nelze zapomínat ani na výživnou pleťovou masku ...
- Avokádo je peckové ovoce s vysokým obsahem kvalitních mastných kyselin. Přírodní tuky tvoří u avokáda cca 10-15 procent a tři čtvrtiny z tohoto objemu připadají na uvedené mastné kyseliny. Avokádo je tedy mimořádně vhodná potravina pro lidi, kteří musí z jídelníčku odstranit živočišné tuky.
- Díky vysoké koncentraci speciálního druhu sacharidu (manoheptulózy), pomáhá avokádo (při pravidelné konzumaci) snižovat v krvi obsah cukru, zabezpečuje zároveň potřebnou výživu nervových a mozkových buněk, které vyžadují přívod energie z glukózy.
- Protože při zvýšené hladině inzulínu (což je běžný stav při nadváze) dochází k blokování spalování tukových zásob, většina dietních snah nepřináší žádný viditelný úspěch. V takovém případě je avokádo dobrou "dietní pomůckou", protože látky, které obsahuje, přispívají ke snižování hladiny inzulínu v krvi, a tím i snadnějšímu odbourávání tukových zásob organismu.
- Avokádo obsahuje velké množství lecitinu, který má blahodárný vliv na nervovou soustavu, a také měď, která je důležitá při krvetvorbě.
- V dobře zásobovaných prodejnách je avokádo dostupné po celý rok. Jeho plody jsou světlezelené až černozelená barvy a na přímou konzumaci jsou nejvhodnější mírně měkké, tlaku poddávajúce se kusy (tvrdší plody třeba nechat doma cca 2 dny "odležet"). Měkčí plody avokáda třeba zkonzumovat ihned, protože toto ovoce se rychle kazí. Odborníci doporučují zařadit avokádo do jídelníčku jako jeho pevnou součást.