Jak se stravovat zdravě

Celoživotní zdravé stravování pomáhá snižovat riziko vzniku onemocnění, zvyšuje hladinu energie a zlepšuje tělesnou i duševní pohodu.

Jednou z věcí, které můžete pro své zdraví udělat je výživná a vyvážená strava. Na základě pozorování dospěli lékaři k závěru, že podíl zdravé stravy má větší vliv na celkové zdraví než se předpokládalo. Nezdravé stravování vede k určitým závažným onemocněním jako jsou onemocnění srdce, rakovina, mrtvice, diabetes, ateroskleróza a onemocnění jater .

Pokud chcete být zdraví, konzumujte všechny zdravé potraviny as mírou. Ve vašem jídelníčku by neměla chybět zelenina ve vařeném, ale iv čerstvém stavu, ovoce, obiloviny bohaté na vlákninu a potraviny bohaté na bílkoviny. Dobrou pomůckou při výběru potravin je tzv.. potravinová pyramida , která shrnuje poměrné množství různých potravin při každodenní konzumaci. Potraviny jsou v ní uloženy do šesti skupin.

Ovoce, zelenina a obiloviny mají tvořit většinu denního energetického příjmu . Mnohé ženy by si zároveň měli dávat pozor na příjem energie, aby nepriberali. Omezit by se měly v tomto případě tuky a nahradit je nízkotučnými výrobky. Dlouhodobý menší přísun tuků je i ochranou před vznikem civilizačních chorob.

 

- Příjem tuků by neměl tvořit více než 30% celkového energetického příjmu

- příjem nasycených tuků (v masných a mléčných výrocích) by neměl tvořit více než 10% celkového energetického příjmu

 

- denně konzumujte pět nebo více porcí různých druhů zeleniny a ovoce

- konzumujte přiměřené množství bílkovin

 

- dodržujte pitný režim

- omezte příjem sodíku, jehož zdrojem je kuchyňská sůl

 

- ženy nesmějí zapomenout na pravidelný přísun vápníku v každém věku

- pravidelný pohyb prospívá fyzické ale i psychické kondici

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus