Dieta při průjmech

Akutním  průjmem se organismus nejčastěji brání před nevhodnou potravou. Stolice bývají řídké a čisté.

           V první den kromě teplého silného ruského čaje oslazeného sacharinem nepodáváme žádné jiné jídlo. Nemocný hladoví.

Na druhý den podáváme odvar z rýže, později dušenou posolenou rýži, dušenou rozmačkanou mrkev, čerstvý tvaroh, vařené mleté telecí maso , mleté hovězí maso, vařené kuře, starší pečivo.

Když průjem přestane, dietu rozšiřujeme o bramborovou kaši, grilované kuře bez kůže, oloupané strouhané syrové jablíčka, mrkvový nákyp. Pomalu, asi po týdnu, přecházíme na normální stravu, z níž vynecháme jídla zrychlující střevní pohyby.

Chronické záněty střeva bývají doprovázeny průjmem, proto nemocným, jejichž takové záněty postihly, podáváme stravu, která zpomaluje střevní pohyby. Denně mají dostávat hodně bílkovin, zejména z takových zdrojů, jako je telecí, hovězí, kuřecí a krůtí maso, tvaroh, bílek vejce (vařený na měkko nebo zapečený), strouhané nemastné sýry (eidamský). Vitamin C dostává nemocný v podobě citronové šťávy (do čaje), nebo tak, že mu ho přidáme v tabletce do oloupaného a nastrouhaného jablka.

 91

Střevní pohyby zrychlují:

  • příliš studené nápoje a jídla - studená voda, studené mléko, zmrzlina, limonády, pivo
  • cukr obsahující nápoje a pokrmy, které podporují ve střevech kvašení - med, sirupy, příliš sladké pokrmy, kompoty
  • jídla a nápoje obsahující organické kyseliny - kyselé mléko, jogurt, nápoje s kyseliny uhličité, minerální vody, soda
  • potrava s velkým obsahem nestravitelných zbytků rostlinné celulózy - zelí, kapusta, květák, kedluben, ovoce, černý chléb, šlachovitý maso, luštěniny
  • velmi slané a kořeněné jídla - ocet, sýry, hořčice, silná zrnková káva
  • velmi mastná jídla a mnoho tuků - smažená jídla, kyselá smetana, majonéza, sardinky


Střevní pohyby zpomalují:

  • pokrmy obsahující tanin - silný odvar ruského čaje, kakao vařené ve vodě, odvar z borůvek, červené víno
  • látky působící tepelně - teplý ruský čaj, teplé hlenové polévky z rýže

Při průjmech tedy nepodáváme jídla zrychlující střevní pohyby (peristaltiku), zejména syrovou zeleninu, zelí, kapusta, luštěniny, smažená jídla a neoloupaná ovoce. Čím je zelenina mladší, tím méně celulózy obsahuje.

Při chronických průjmech se chováme podle pokynů lékaře. Vylučujeme ze stravy potraviny zanechávajíce hodně zbytků, jakož i mastné a sladké jídla. Po dietní chybě někdy může vzniknout průjem, které se podaří za poměrně krátký čas zvládnout hladovkou, během níž nemocný nejdříve pije pouze silný neslazený ruský čaj, nebo solený rýžový odvar (alespoň 6 šálků za den). Na druhý den ráno rýžový odvar, na svačinu a odpolední svačinu  dvě oloupané a jemně nastrouhané jablka, na oběd a večeři umleté hovězí, telecí nebo kuřecí maso, dušenou a strouhanou mrkev s rýží uvařenou ve vodě a trošku solenou.

Při výběru jídel a jejich přípravě se řídíme zásadami diety šetřící trávicí ústrojí. 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus