Brusinky pro zdraví a co o nich nevíme

Věděli jste, že brusinky používali domorodí Indiáni na východním pobřeží Severní Ameriky a do Evropy se dostaly prostřednictvím prvních evropských přistěhovalců.

• Brusinky používali domorodí Indiáni na východním pobřeží Severní Ameriky. Do Evropy se dostali prostřednictvím prvních evropských přistěhovalců, kteří se od Indiánů naučili zpracovávat místní plody. Indiáni tuto plodinu používali nejen k pokrmům, ale rozeznávali i její léčivé účinky, které prozradily i Evropanům.

• Brusinky se začaly pěstovat pro komerční účely před téměř 200 lety. První brusinkové pole bylo založeno farmářům Henry Hall v roce 1816 na severu USA ve státě Massachusetts.

 

• Brusinky se pěstují na kyselé horské rašelinového půdě. Plody visí na malých keřích, z nichž některé jsou i více než 100 let staré. Tyto malé bobulky se začínají rozvíjet v květnu, přičemž dosahují svou zralost v září a říjnu. Od poloviny září do začátku října sbírají farmáři zralé plody. Existují dva nejrozšířenější postupy sběru a to suchý sběr a mokrý sběr.

• Na suchý sběr se používají malé stroje, které připomínají sekačky s rotujícími hřebeny a ty očesávajú bobule přímo z větviček.

• Při mokrém sběru farmáři zatopí svá pole do výšky 45 cm, uměle vytvořený vodní vír uvolní bobule z keřů. Díky čtyřem vzduchovým komůrky, které obsahuje každá bobule, brusinky na hladině plavou. Pak jsou plody nasávány do zásobníků, pomocí dopravních pásů se přepravují na nákladní auta a odvážejí do zpracovatelských závodů. Tímto způsobem dokáže 6 pracovníků natrhat až 136 kg brusinek denně.

• Brusinky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, magnézia, vitaminu A, vitaminu K, karotenu a vlákniny, polyfenolových antioxidantů. Obsahují také kyselinu citrónovou, jablečnou, benzoovou a šťavelovou, magnézium, kalcium, mangan, fosfor a sodík.

• Svým složením jsou ideální kombinací vitamínů a látek, které napomáhají štíhlé linii

• V porovnání s ostatními druhy ovoce obsahují velmi mnoho antioxidačně působících látek, které chrání buňky před volnými radikály. Vznikají jako vedlejší produkt procesů látkové výměny nebo vlivem vnějšího prostředí (nikotin, ultrafialové záření a pod.). Tyto volné radikály poškozují buňky těla a jsou příčinou rakoviny, cukrovky, aterosklerózy, revmatických onemocnění a předčasného stárnutí kůže.

• Indiáni používali brusinky hlavně na hojení ran, utišovanie bolesti, zda zmírnění obtíží způsobených rakovinou.

• Dnes se brusinky používají hlavně jako prostředek k prevenci zánětu močových cest způsobeného bakterií Escherichia coli. Mnohé výzkumy potvrdily, že pravidelným užíváním brusinek klesá riziko tohoto onemocnění až o 50%.

• Brusinky obsahují proanthokyanidiny, tedy zhuštěné třísloviny, které jsou schopny zabránit přilnutí bakterií způsobujících infekce na buňkách močového ústrojí. Bakterie se jednoduše vyplaví z těla dřív, než infekce vznikne.

• Nejnovější výzkumy dokonce prokázaly, že látky obsažené v brusinkách chrání nejen před zánětem močových cest, ale také před infekcemi v jiných částech těla, jako například v žaludeční sliznici, ústní dutině a pod.

• Jelikož obsahují velké množství vitaminu C, působí příznivě i při chřipce a nachlazení.

• Brusinky můžeme v kuchyni všestranně využít. Používají se k pečení, vaření, nebo do müsli a salátů, k masu či těstovinám. Tyto bobule dodají každému jídlu pikantní nádech.

• Existují tři druhy brusinek: 1. Cranberries (americké brusinky), které obsahují všechny výše uvedené vitamíny a podpůrné látky 2. Brusinka Lesná 3. Klikva bahenní

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus