Zdraví v přílohách

Bohužel, je to tak: většina skutečně chutných jídel zdraví více škodí než prospívá. No naštěstí, jsou i opačné příklady ...

Křen ideálně dochutí různé druhy masa: jako čistý, jemně nastrouhaný nebo vmícháním do majonézy. Výborně se hodí do omáček a pomazánek; skutečnou pochoutkou je ve spojení s rokfórem a máslem. Jemně nastrouhaný křen lze smíchat s nastrouhanými vlašskými ořechy a trochou sladké smetany a vznikne vynikající pikantní příloha k rybě.
Vyplatí se začlenit křen do jídelníčku vždy, když se dá: je nejen chutný, ale i bohatý na vitamin C a pomáhá organismu zbavovat se kyseliny močové (doporučuje se při revmatických potížích).
Artyčoky jsou v zemích Středomoří oblíbené asi tak, jako u nás mrkev či petržel. Velké puky artyčoku jsou z Izraele nebo z Bretaně, menší jsou z Balkánu, Turecka nebo Španělska. Nejkvalitnější plody artyčoku jsou velké a kulaté (hnědnoucí lístky signalizují stáří).
Připravené puky artyčoku lze podávat například s hořčicovou nebo holandskou omáčkou a bílým pečivem. Předkrm z artyčoku se konzumuje teplé i studené.
Artyčoky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a mají také preventivní účinky ve vztahu ke sklerotickým změnám zraku a cirhóze jater.

Avokádo je ovoce, které chutná syrové i zapečené. Syrovou dužinu stačí ochutit solí a pepřem a lze ji konzumovat samostatně nebo jako přílohu k rybě či jemnému masu. Avokádo také může tvořit základ teplých a studených polévek; výborně chutná plněné pikantními omáčkami či zalévané octovým nálevem.
Zajímavostí je, že avokádo obsahuje zvláštní druh cukru, který chronicky unaveným dodává vitalitu a obézním pomáhá zbavovat se zbytečných kilogramů.