Vynikající špenát který se nám povede

Důvody, proč si uvařit k večeři právě špenát, jsou srozumitelné. Přítomné vitamíny a minerály, zejména železo je přínosem pro naše zdraví. Víme však špenátový příprvek správně připravit?
Mražený špenátový protlak necháme nejprve dopředu rozmrazit.
V hrnci si na rozpuštěném másle opražíme nasekanou menší cibuli, přimícháme lžíci hladké mouky a uděláme si bledou jíšku, kterou rozředíme 100 ml vývaru.
Přidáme rozmražený špenátový protlak, trochu soli a mletého pepře a tři prolisované stroužky česneku. Někdo dává česnek opražit ještě na máslo či olej spolu s cibulí.
Použít však můžeme i částečně rozmrazenou špenátovou kostku, která se během vaření pomalu rozpustí.
Dobře promícháme a když směs sevře, přimícháme do ní na zjemnění dvě lžíce smetany nebo trochu mléka. Těsně před dokončením můžeme přidat i jeden syrový žloutek a směs nechat za stálého míchání trochu přejít varem.
Takto připravený špenát je výborný s natvrdo uvařenými vejci, dá se také podávat s pečenými nebo vařenými brambory a s uzeninou, ale můžeme ho použít i na plnění omelet, palačinek a bramborových placek.

Poznámka:
Špenát vaříme v otevřeném hrnci. Při vaření s pokličkou by tato zelenina ztratila typicky výraznou zelenou barvu.