Čočka na nový rok

Použité suroviny:

1/2 kg čočky
50 g másla
2 lžíce polohrubé mouky
1 kostka zeleninového bujonu
špetka pepře
2 lžíce octa
3 lžíce cukru

Jak recept připravit:

Čočku hojně propláchneme studenou vodou. Nasypeme do tlakového hrnce, zalijeme vodou tak, aby jí bylo tak
na dva prsty nad hladinu čočky a když začne papiňák syčet, nastavíme budík na 10 – 15 minut. Mezitím v
kastrole rozpustíme máslo a z mouky připravíme světlou jíšku. Když se čočka uvaří, přesypu ji do kastrolu s
jíškou, pokud se všechna voda vyvařila, trochu jí doplním a přidám kostku vývaru. Kvůli mouce povařím dalších
deset minut. Pak přidáme asi 3 polévkové lžíce krupicového cukru a 2 lžíce octa a teprve pak dosolím a
opepřím. Chuť doladím na sladkokyselou. Čočku předem zásadně nesolím, nezměkla by. Příloh může být spousta,
podle situace v zásobování vejce, uzené maso, párek a sladkokyselou okurku a nebo taky nic.