Červené zelí a jak mu neodolat

Nastal čas pečené kachny, k křupavému lahodnému masu však patří i správné přílohy. Někdo upřednostní knedlík, jiný bramborové pyré hojně polité výpekem, ale dušené červené zelí chybět nesmí.

 Způsobů, jak ho připravit, je několik.

  • Nejběžnější způsobem je na oleji osmažit nadrobno posekanou cibuli, přidat nastrouhanou nebo na nudličky pokrájenou hlávku červeného zelí, podusit ji, dokud nepustí šťávu a když se tato vypaří, zelí podlejeme vodou a spolu s bobkovým listem, cukrem a trochou kmínu, soli, octa dusit doměkka. Na konci ještě můžeme přidat ze všech zmíněných ingrediencí dle vlastní chuti. Okyselit ho můžeme i citronem nebo ovocným octem.
  • Existují však i jiné verze. Zajímavá je ta s karamelizovaným cukrem, který dodá příloze výraznou příchuť. V tomto případě však musíme cukr přidat na začátku k opražené cibuli a povařit ho, dokud neskaramelizuje. Teprve pak vložíme do hrnce zelí.
  • Bavorský recept obsahuje kromě bobkového listu i hřebíček a nové koření a v polovině dušení se k zelí přidají půlměsíčky 3 očištěných jablek, asi 300 ml červeného vína, cukr, skořice a když už je červená zelí měkké, přidáme i brusinkový džem.
  • Někdo si základní recepturu červeného zelí podušené na cibuli a ochucené octem, cukrem, kmínem a solí vylepší o jedno nastrouhané jablko a 2 nastrouhané brambory, které směs zjemní a zahustí. Jídlo je hotové, když je zelí měkké a jablko a brambory jsou rozvařené.

Poznámka:
Ať se rozhodneme pro jakýkoliv postup, určitě se dopracujeme k chutné zeleninové příloze. Vyžaduje to už jen jedno. Některé ingredience třeba přidávat v menších množstvích postupně. Pokud to přeženeme zejména s octem nebo se skořicí, těžko eliminujeme tak silné příchutě a pak už je těžké něco zachraňovat.