Pomeranč pro zdraví

Pomeranč je nesporně nejoblíbenějším ze zástupců jižního ovoce. Nejen jako přísada do jídla, ale hlavně k přímé konzumaci. Primát vede pro schopnost osvěžit a také pro bohatý obsah vitamínů.

Původ:
Pomeranče pocházejí z Číny, pěstování pomerančovníku v této zemi se vzpomíná v textech starých 2000 let před nl Do Evropy se tato rostlina dostala kolem roku 400 a do Ameriky ji zase převezli portugalští a španělští dobyvatelé. Dnes se pěstuje ve všech subtropických oblastech, ale i v Brazílii, Číně a na jihu USA. Známe dvě základní sorty - sladké určené k přímé konzumaci a hořké, které se využívají v kosmetice a na aromatizování čaje.

Přínos pro zdraví:
Pomeranč je velmi šťavnaté ovoce, protože obsahuje hodně vody. Bohatý je zejména na vitamin C, disponuje i dalšími - vitaminy E, B1, B2 a B6. Nechybí mu minerální látky jako vápník, draslík, fosfor, mangan, ale i důležitá látka selen a vláknina ve formě pektinu, která podporuje trávení. Za specifické chuťové a aromatické vlastnosti vděčí ovocnému cukru, kyselině citrónové a pomerančovým olejem. Přítomné flavonoidy spolu s vitaminem C pomáhají zvyšovat odolnost vůči infekcím a výrazně posilují obranyschopnost organismu. Jako významný antioxidant chrání člověka před důsledky stresu, alkoholu, nedostatku spánku a vlivu toxických látek z prostředí. Třeba si však dopřát alespoň jeden větší nebo dva menší pomeranče denně. A lepší je neoloupat plod detailně a ponechat i bílé části kůry a dělící blány. Právě tam se nachází vysoká hladina flavonoidů, které zvyšují účinek vitamínu C. Větší naději, abychom drželi hladinu cholesterolu a výši krevního tlaku pod kontrolou, protože konzumací pomerančů se zlepšuje stav stěn buněk a tím i krevní oběh ve vlásečnicích. Je to i přírodní alternativa, jak se preventivně chránit před rakovinou žaludku. Pomeranče si třeba dopřát i při jarní únavě na zlepšení imunity, při fyzické nebo psychické vyčerpanosti, a také v případě zánětu ústní dutiny či trávicích a střevních potížích. Někteří jedinci jsou však na tento druh ovoce přecitlivělí, a alergickou reakci mohou mít i lidé, kteří často trpí úpornými bolestmi hlavy. Opatrné by měly být i maminky, které kojí. Obecně je však pomeranč přínosem pro zdraví, proto se jeho plody, květy i kůra se využívá i v tradičním léčitelství.

Skladování:
Kvalitní, čerstvé plody pomeranče vydrží při pokojové teplotě až 14 dní, stejně ve spodní části chladničky. Podobně dlouho si zachová svou chuť a vůni i šťáva a nastrouhaná kůra uskladněna v lednici.

Využití v kuchyni:
Toto ovoce má skutečně širokospektrální použití. Rádi si ho naservírujeme na talíř jen tak jako chutnou svačinu nebo jeho typickou chutí ozvláštnit různá jídla. Ať už saláty, nákypy, sladké pudinky, moučníky, ale i recepty připravené z masa. V kuchyni se zvykne kombinovat se skořicí, se zázvorem a s kardamonem. Specifickou kapitolou je pomerančová marmeláda s typickou nakyslou chutí a nastrouhaná pomerančová kůra, která zvýrazňuje aroma a chuťové vlastnosti mnoha koláčů, dezertů a zákusků. Před krouháním se však doporučuje pomeranč vydrhnout v horké mýdlové vodě a potom řádně opláchnout, abychom kůru zbavili pesticidů nebo vosku. Nezastupitelná je i účast pomeranče při přípravě osvěžujících nápojů a likérů.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus