Zajíc na zelenině
Použité suroviny:
1 zajíc
5 lžic vinného octa
200 g kořenové zeleniny
dle chuti: koření divoké a sůl
dle potřeby: máslo
Jak recept připravit:
Máme-li staršího, je dobré předem ho před úpravou naložit do láku. Do 1 a půl litru vody v kameninovém
hrnku dáme 5 lžic octa, sůl a přidáme 2 lžíce nakrájeného celeru, lžíci mrkve, petržele nebo pastiňáku, 1
menší cibuli se slupkou a necháme vařit. Přidáme 2 bobkové listy, 10 bobulí nového koření a tymián. Do
prochladlého láku vložíme zajíce protaženého slaninou a rozporcovaného, přikryjeme prkénkem, zatížíme a
necháme 10 dnů odležet. Obden ho obracíme. Naloženého zajíce pečeme jako čerstvého. Vyjmeme ho z láku,
vložíme na pekáč, přidáme 2 lžíce másla a zeleninu s kořením a pečeme asi 1 a půl hodiny mladšího a 2 a půl
staršího zajíce. Lák necháme na plotně a během pečení jím zajíce podléváme. Potíráme-li jej máslem, rychleji
zčervená a získá na chuti. Odpadává-li maso od kosti po píchnutí vidličkou, je upečen. Dále pokračujeme
stejným způsobem jako při úpravě zajíce na smetaně. Podáváme s houskovými knedlíky.