Srnčí ragů
Potřebujeme:600 g srnčího masa z plece nebo z žeber , 200 g zeleniny , 50 g cibule , 40 g uzené slaniny , 30 g oleje , 40 g hladké mouky , 20 g hořčice , 10 g cukru , citronová šťáva nebo ocet , 2 dl zakysané smetany , voda , bobkový list , celý pepř , sůl
Očištěné a omyté srnčí maso z plece nebo z žeber vložíme na 4-5 dní do vychladlého mořidla. Pak ho vyjmeme, nakrájíme na kostky, podlijeme vodou a dusíme. Na oleji rozpražíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme z mořidla přeceděnou zeleninu, osmahneme, zalijeme vodou a povaříme. Pak přepasírujem přes síto na maso, posolíme a spolu podusíme. Když je maso měkké, přidáme mouku rozšlehanou v zakysané smetaně a povaříme. Nakonec přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu nebo ocet.
Mořidlo : V osolené vodě uvaříme očištěnou a nakrájenou zeleninu s aromatickým kořením. Přilijeme ocet a do vychladlého mořidla ponoříme maso, které denně obracíme.