Srnčí hřbet na víně
Potřebujeme:1 kg srčího hřbetu , 100 g slaniny , 60 g másla , 100 g cibule , sůl , pepř , 1 lžička hladké mouky, 2 dl červeného vína , citrónová šťáva , šťáva z brusinkového kompotu
Srnčí odblaníme, prošpikujeme proužky slaniny, polijeme rozpuštěným máslem a uložíme na 1 až 2 dny do chladu. Na másle z naloženého masa a na zbytcích slaniny opražíme do červena cibuli pokrájenou na plátky, vložíme osolený a okořeněný hřbet, trochu podlijeme polévkou z masoxu a pečeme. Během pečení maso obrátíme a za občasného polévání vlastní šťávou upečeme do měkka (asi půl druhé až dvě hodiny). Měkké maso vyjmeme a upravíme na podlouhlou mísu. Šťávu v pekáči zaprášíme moukou, podusíme, zalijeme polévkou, povaříme a přecedíme. Nakonec omáčku ochutíme červeným vínem, citrónovou šťávou a několika lžičkami šťávy z brusinkového kompotu.
Podáváme ozdobené kolečky citronu, s těstovinami, rýží nebo s bramborem a s brusinkovým kompotem. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.