Ragů z jelena
Tajemství tohoto mysliveckého receptu je charakter mořidla, které dodá před tepelnou úpravou jelenímu masu správné grády.
Ingredience:
- 600 g masa z jelení kýty nebo plece
- 40 g uzené slaniny
- 40 g oleje
- 20 g cibule
- 100 g kořenové zeleniny
- sůl
- bobkový list
- celý pepř
- 200 ml zakysané smetany
- 50 g hladké mouky
- 10 g cukru
- hořčice
- citrónová šťáva nebo ocet
Příprava:
Očištěné jelení maso vložíme na 3 až 4 dny do mořidla, které si připravíme následovně. V osolené vodě uvaříme očištěnou a pokrájenou zeleninu s aromatickým kořením, přilijeme ocet a necháme vychladnout. Maso ve slané vodě denně obracíme. Pak ho vyjmeme, nakrájíme na kostky, podlijeme vodou a dusíme. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme z mořidla ocezenou zeleninu, osmahneme, zalijeme ji vodou a povaříme. Potom směs přetřeme přes síto na maso, dosolíme a dále dusíme. Když je maso měkké, přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku a povaříme. Nakonec přidáme lžíci hořčice, cukr a citrónovou šťávu nebo ocet. Podáváme s makaróny nebo kynutým knedlíkem.