Ragů z jelena

 Tajemství tohoto mysliveckého receptu je charakter mořidla, které dodá před tepelnou úpravou jelenímu masu správné grády.
Ingredience:

  • 600 g masa z jelení kýty nebo plece
  • 40 g uzené slaniny
  • 40 g oleje
  • 20 g cibule
  • 100 g kořenové zeleniny
  • sůl
  • bobkový list
  • celý pepř
  • 200 ml zakysané smetany
  • 50 g hladké mouky
  • 10 g cukru
  • hořčice
  • citrónová šťáva nebo ocet

Příprava:
Očištěné jelení maso vložíme na 3 až 4 dny do mořidla, které si připravíme následovně. V osolené vodě uvaříme očištěnou a pokrájenou zeleninu s aromatickým kořením, přilijeme ocet a necháme vychladnout. Maso ve slané vodě denně obracíme. Pak ho vyjmeme, nakrájíme na kostky, podlijeme vodou a dusíme. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme z mořidla ocezenou zeleninu, osmahneme, zalijeme ji vodou a povaříme. Potom směs přetřeme přes síto na maso, dosolíme a dále dusíme. Když je maso měkké, přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku a povaříme. Nakonec přidáme lžíci hořčice, cukr a citrónovou šťávu nebo ocet. Podáváme s makaróny nebo kynutým knedlíkem.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus