Jelení ragů

Potřebujeme: 600 g masa z jelení kýty (nebo ramene) , 40 g uzené slaniny , 40 g oleje , 20 g cibule , 100 g kořenové zeleniny , sůl , bobkový list , celý pepř , 2 dl zakysané smetany , 50 g hladké mouky , 10 g cukru , hořčice , citronová šťáva nebo ocet

Čisté jelení maso z kýty nebo z plece vložíme na 3-4 dny do vychladlého mořidla. Pak ho vyjmeme, nakrájíme na kostky, podlijeme vodou a dusíme. Na oleji rozpražíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme z mořidla přeceděnou zeleninu, osmahneme, zalijeme vodou a povaříme. Pak přetřeme přes síto na maso, dosolíme a dusíme. Když je maso měkké, přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozšlehali mouku, a povaříme. Nakonec přidáme lžíci hořčice, cukr, citrónovou šťávu nebo ocet. Podáváme s makaróny nebo s kynutými knedlíky.

Mořidlo : V osolené vodě uvaříme očištěnou a nakrájenou zeleninu s aromatickým kořením. Přilijeme ocet a do vychladlého mořidla ponoříme maso, které denně obracíme.

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus